Elena Mateescu (ANM): Vreme călduroasă în majoritatea zonelor din țară, de marți. Inclusiv în Capitală e posibil joi să consemnăm prima zi de caniculă (VIDEO)

Elena Mateescu (ANM): Vreme călduroasă în majoritatea zonelor din țară, de marți. Inclusiv în Capitală e posibil joi să consemnăm prima zi de caniculă (VIDEO)
foto: captură B1 TV

Elena Mateescu, director general al Administației Naționale de Meteorologie, a anunțat că începând de marți vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor din țară. Ea a precizat că inclusiv în Capitală ar putea fi înregistrată o primă zi de caniculă, joi, când este de așteptat o temperatură de 35 de grade Celsius.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Elena Mateescu (ANM), la Știrile B1 TV cu Aneta Sângeorzan: Vreme călduroasă în majoritatea zonelor din țară, de marți

Întrebată ce vești are pentru zilele ce urmează, Elena Mateescu a declarat: „Și astăzi, și mâine discutăm în general în continuare de o vreme instabilă, mai ales în zona Carpaților Orientali și Meridionali, acolo unde cantitățile de apă pe parcursul zilei de azi vor depăși 40-50 de l/mp, dar și în Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei este posibil să mai consemnăm pe parcursul acestei după-amiezi valori de 20-30 de l/mp. Din punct de vedere termic, discutăm astăzi de valori ale maximelor între 33 până la 35 de grade Celsius în Câmpia de Vest, 22 de grade pe litoral, iar de mâine chiar o vreme călduroasă în majoritatea zonelor, izolat caniculară în partea de vest și sud-vest, pentru că în Banat, Crișana, sud-estul Olteniei mâine valorile valorile maxime se vor situa între 35-36 de grade Celsius, deja consemnăm primele zile de caniculă, dar în același timp este posibil să discutăm și de fenomene meteorologice specifice acestei evoluții a vremii, în condițiile în care valorile de temperaturi mari asociate cu gradul de umezeală ridicat în atmosferă să determine acele furtuni însoțite de vijelii și căderi de grindină”.

„Miercuri și joi, temperaturile vor fi în creștere, deja vorbim de 37 de grade Celsius în partea de vest, sud-vest a țării, joi chiar 38 de grade Celsius în Banat, în Crișana, nu în ultimul rând în Oltenia, inclusiv în Capitală este posibil joi să consemnăm prima zi de caniculă, și anume 35 de grade Celsius”, a adăugat directorul general al ANM.

Întrebată dacă vremea bună se va menține sau este vorba doar despre un episod de căldură, iar apoi vor reveni ploile, Elena Mateescu a afirmat: „Vorbim pe tot parcursul acestei săptămâni de o vreme călduroasă, chiar caniculară în special în jumătatea de vest a țării, respectiv în Banat, în Crișana, în cea mai mare parte a Olteniei, după care inclusiv în Muntenia. Așa cum arată și actualizarea estimărilor, și primele zile până în 5 iulie, chiar și următoarele două săptămâni până în jurul datei de 19 iulie, pentru jumătatea de vest a țării, se păstrează semnalul unui regim de temperaturi mai ridicat decât în mod obișnuit, ceea ce înseamnă că este posibil ca pe parcursul următoarei perioade să ne așteptăm ca cel puțin în jumătatea de vest a țării zilele de caniculă, cu valori de peste 35 de grade Celsius, să fie din ce în ce mai frecvente”.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)