Episcopul Petroniu al Sălajului, demis de Sfântul Sinod. Acuzațiile grave care i se aduc

Episcopul Petroniu al Sălajului, demis de Sfântul Sinod. Acuzațiile grave care i se aduc
Sursa foto: episcopiasalajului

Episcopul Petroniu al Sălajului a fost demis de Sfântul Sinod, după ce a fost acuzat de complicitate la delapidare și fals.

Joi, 6 februarie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pe ordinea de zi s-a aflat și situația Episcopului Sălajului, informează Știripesurse.

Sfântul Sinod a aprobat în unanimitate hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului de retragere a Preasfințitului Petroniu Florea din slujirea de Episcop al Sălajului, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului și organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii la următoarea ședință a Sfântului Sinod. Până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenența eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Acuzațiile cate i se aduc Episcopului Petroniu al Sălajului

Episcopul Sălajului este acuzat că ar fi înlesnit săvârşirea infracţiunii de delapidare prin însuşirea de bunuri ale Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către gestionarul instituţiei, creându-se astfel o pagubă de peste 3 milioane de lei.

„La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj este înregistrat un dosar penal în care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă suspectul Florea Petru, episcop al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, cu privire la săvârşirea: complicităţii la infracţiunea de delapidare în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, comisă de un funcţionar privat (…) şi a complicităţii la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată”, potrivit unei informări a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Ce a făcut Episcopul Petroniu al Sălajului în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 august 2024

De asemenea, procurorii au reţinut că, în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 august 2024, acesta a înlesnit săvârşirea infracţiunii de delapidare, constând în însuşirea de bunuri din patrimoniul Episcopiei Ortodoxe a Sălajului de către administratorul / gestionarul Pop Ionuţ, faptă care a produs o pagubă de 3.004.368 lei instituţiei ecleziastice, potrivit comunicatului Parchetului.

Mai mult, conform sursei citate, înlesnirea a fost comisă prin crearea condiţiilor necesare săvârşirii ilicitului penal, și anume, „prin aceea că, în temeiul legăturii personale apropiate cu autorul şi a intereselor materiale directe, nu a acţionat în considerarea prerogativelor de organ de control şi nu a dispus verificarea activităţii autorului, nu a denunţat săvârşirea ilicitului penal şi a tolerat comiterea ei în continuare, întărind astfel rezoluţia infracţională a autorului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`