Erasmus, interzis pentru studenţii români? Comisia Europeană ia în calcul sancţionarea României în acest program pentru încălcarea statului de drept

Erasmus, interzis pentru studenţii români? Comisia Europeană ia în calcul sancţionarea României în acest program pentru încălcarea statului de drept

Studenţii români ar putea rămâne fără posibilitatea de pleca cu burse Erasmus la studii în străinătate. Acesta lucru după ce Comisia Europeană ia în calcul mai multe sancțiuni pentru țările care încalcă principiile statului de drept, printre care limitarea sau chiar interzicerea accesului studenților din aceste state la programele Erasmus, România fiind printre cei vizați, conform g4media.

Varianta finală privind sancţiunile aplicate de Bruxelles ar urma să fie stabilită până pe 2 mai, atunci când va fi prezentat bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani.

România, alături de Ungaria şi Polonia, se află pe lista ţărilor ce ar urma să fie sancţionate pentru încălcări ale statului de drept, conform surse diplomatice europene.

Programul Erasmus, unul dintre cele mai succes derulate de Uniunea Europeană, este la mare căutare în rândul studenţilor români care aplică pentru astfel de burse pentru a putea să îşi facă studii peste graniţe. Acesta a dus la vizite de studiu făcute de peste 3 milioane de studenţi europeni în alte ţări.

Reamintim că Executivul european discută mai multe opţiuni prin care să introducă un mecanism de sancţionare a statelor membre care încalcă statul de drept şi independenţa justiţiei. Mecanismul va trebui aprobat apoi în alte formate ale UE înainte de a intra în vigoare.