Eurobarometru: Românii sunt cei mai optimiști din UE

Eurobarometru: Românii sunt cei mai optimiști din UE
Foto: Pixabay

Românii sunt cei mai optimiști europeni, dacă este să ne luăm după rezultatele celui mai recent Eurobarometru. La începutul lunii octombrie a fost realizat al treilea sondaj privind opiniile și emoțiile europenilor, de la debutul epidemiei de coronavirus.

Rezultatele au arătat că europenii susțin pe deplin ca acordarea fondurilor UE statelor membre să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept. Sondajul mai arată că europenii vor ca UE să aibă mai multă putere în gestionarea pandemiei. Europenii își doresc un buget mai mare pentru depășirea efectelor epidemiei și mai bine de jumătate dintre respondenți susțin că mare parte din sume ar trebui cheltuite pe sănătatea publică, redresarea economică și schimbările climatice.

Eurobarometru: Românii, cei mai optimiști din Uniunea Europeană

La sondajul de la începutul lunii octombrie au fost evaluate și stările și opiniile europenilor, în contextul epidemiei de coronavirus.

Rezultatele au arătat că 56% dintre respondenții români au susținut că starea lor este caracterizată de optimism. În Estonia și Portugalia, procentul a fost de 50%. Cei mai mulți pesimiști sunt în Franța și Cehia, ambele state fiind puternic afectate de al doilea val al epidemiei de coronavirus. Doar 29% dintre respondenții cehi au spus că sunt optimiști și doar 25% dintre francezii chestionați.

Încrederea a fost sentimentul invocat de respondenții din Olanda (32%), Finlanda (32%) și România (31). Cel mai puțin invocată a fost în Spania (8%) și Cipru (7%).

Disponibilitatea de a ajuta a fost cel mai mult aleasă de respondenții din Slovenia (30%) și Austria (26), iar cel mai puțin în Franța (7%).

Eurobarometru: Sentimentele negative predomină în Spania, Grecia și Franța

42% dintre respondenții din Grecia au spus că frustrarea este sentimentul care îi caracterizează. 41% dintre cei chestionați în Irlanda au spus același lucru. În Lituania, în schimb, doar 4% dintre cei care au participat la sondaj au spus că simt o frustrare.

Neajutorați se simt 40% dintre spaniolii și 34% dintre ungurii chestionați. Procentele cele mai scăzute aici se înregistrează în Grecia (8%) și Portugalia (8%).

35% dintre francezii care au participat la sondaj și 30% dintre greci, respectiv maltezi au spus că frica le descrie cel mai bine starea de spirit. La polul opus, doar 9% dintre bulgari, letoni și lituanieni au spus că le e frică.

Furia a fost sentimentul ales de 28% dintre greci și 27% dintre slovenii chestionați. Acest sentiment a fost cel mai puțin invocat în Portugalia (9%).

Analizând rezultatele în ansamblu, arată Eurobarometrul, se pare că emoțiile pozitive au fost cel mai mult invocate de respondenții din Bulgaria, Estonia, Austria și România. Sentimentele negative predomină în Spania, Grecia și Franța.

Ultima oră
17:48 - Gina Pistol, către Smiley: „Mă laşi să mă întorc la Asia Express?”. Răspunsul uimitor pe care i l-a dat artistul
17:48 - Echinocțiul de toamnă 2021. Cum vor fi afectate zodiile și la ce trebuie să fie foarte atente când iau decizii
17:48 - Începe Festivalului Strada de C`Arte în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice. Lista evenimentelor anunțate de BCU
17:35 - Nicușor Dan: Pe ceea ce înseamnă paturi de spital în București nu există o presiune în acest moment. Ne dorim cu toții ca această creștere să nu fie explozivă în continuare (VIDEO)
17:34 - Marcel Ciolacu: „După decizia CCR, dacă nu există conflict, imediat PSD va vota moțiunea de cenzură. Dacă există conflict, PSD va depune imediat moțiune de cenzură”
17:27 - Raluca Turcan, despre salariul minim: Solicitarea de majorare se încadrează între 8% și 12%. Creșterea va fi consistentă inclusiv pe partea de salariu net
17:17 - Accident feroviar în Timiș: Mecanicul unui tren şi şoferul unui camion, transportaţi la spital, în urma unei coliziuni
17:13 - Maria Buză a dat Capitala pe viața la țară: „Să fie un an de când m-am mutat. Sunt cea mai fericită”
17:01 - Legea asistenței sociale s-ar putea schimba. Ce trebuie să știe românii care primesc ajutor de la stat
16:57 - Florin Cîțu: Cred că azi dăm hotărârea CNSU privind închiderea activităților economice de la ora 18 în localitățile cu incidențe între 4 și 6 la mie (VIDEO)