Europa FM, preluat de un controversat grup de business apropiat de Ungaria şi Rusia

Europa FM, preluat de un controversat grup de business apropiat de Ungaria şi Rusia

Posturile Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM sunt de vânzare.
Grupul Lagardère, cel care deţine cele 3 posturi, a anunțat vânzarea operațiunilor radio din România, Cehia, Polonia și Slovacia către grupul Czech Media Invest.

Conform anunţului publicat chiar de europafm.ro, această tranzacție este prima dintr-o serie de vânzări pe care le va face grupul Lagardère, aflat într-un proces de restructurare strategică prezentat de Arnaud Lagardère, la 8 martie 2018. Prețul de vânzare anunțat al acestor active este de 73 de milioane de euro pentru venituri consolidate de aproximativ 56 de milioane de euro în 2017.

„Czech Media Invest este operatorul de media numărul 1 în Republica Cehă, cu patru cotidiane, numeroase reviste și domenii online. Societatea, care îl are co-proprietar și este condusă de Daniel Křetínský, deține de asemenea două tipografii și este lider în publishing și distribuție de presă cu peste 18.000 de puncte de livrare”, mai scrie site-ul postului de radio.

Grupul de business Czech Media Invest este, însă, unul controversat.

El este deținut de oligarhii Patrik Tkacși Daniel Kretinsky, cu afaceri în domeniile financiar-bancare şi energetic în Europa Centrală.Patrik Tkaceste fondator al holdingului multinațional J and T Finance Group, care a achiziționat, în 2007, o bancă în Rusia (J and T Bank ZAO).
Holdingul a înființat, în 2009, ceea ce este astăzi cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, EPH, al cărei acționar majoritar este același partener al lui Patrik Tkacdin domeniul media, Daniel Kretinsky, scrie g4media.ro.

În ultimele luni, EPH se regăsește în afaceri și cu o companie din zona de interes a oligarhului maghiar Lőrinc Mészáros, apropiat al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, conform „Budapest Business Journal”.

În decembrie 2013, Patrik Tkáč și Daniel Křetínský au cumpărat activitățile media din Cehia ale Ringier Axel Springer Media, mai multe cotidiene și reviste.
European Journalism Observatory, filiala din Cehia, susţine că Daniel Křetínský este unul dintre mogulii țării, care a concentrat media în mâinile sale, alături de Andrej Babiš, fostul prim-ministru al Cehiei, care a demisionat din funcție în ianuarie din cauza acuzațiilor de fraudă din fonduri europene.

Daniel Křetínský este, totodată, președinte al clubului de fotbal AC Sparta Praga.

(Foto: Daniel Křetínský / Facebook)

Se pare că şi omul de afaceri român Cristian Burci, cel care deţine cotidienele „Adevărul” și „Click!” și postul de televiziune Prima TV, a vrut să cumpere postul Europa FM, mai scrie sursa citată.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare