Evaluare Națională 2020. Baremul de corectare la Limba și Literatura Română

Evaluare Națională 2020. Baremul de corectare la Limba și Literatura Română

UPDATE, 15 iunie, ora 15 //Ministerul Educației a prezentat, luni, baremul de corectare pentru examenul de la proba de Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale 2020, potrivit edupedu.ro.

Absolvenţii clasei a VIII-a susţin luni prima probă scrisă la Evaluarea Naţională, la Limba şi Literatura Română. Generaţia anului 2020 are parte de o sesiune aparte, cu multe restricţii datorate crizei sanitare declanşate de coronavirus.

În sprijinul elevilor de clasa a VIII-a, Centrul Național de Național de Politici și Evaluare în Educație, din subordinea Ministerului Educației a publicat mai multe seturi de teste de antrenament pentru Evaluare Națională 2020însoţite de baremele de corectare.

Cum se face corectarea lucrărilor la Evaluarea Națională

Lucrările elevilor de la examenele naționale vor ficorectate în sistem încrucișat în alte județe, a declarat ministrul Educației,Monica Anisie. Această decizie a fost luată în urma unei conferințe la care au participat ministrul Educației, inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți din fiecare județ.

Ministrul Educației a făcut aceste precizări în contextul în care corectarea încrucișată între județe a lucrărilor elevilor de la Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2020 nu a fost prevăzută ca obligatorie în niciun document oficial, deșiMonica Anisiea promis încă de la prima conferință ca ministru că o va reintroduce.

Amintim că revenirea la cadrul legislativ care permite corectarea lucrărilor la Evaluarea Națională și la Bacalaureat în centre de evaluare din alte județe era prevăzută și în programul de guvernare al PNL.

Baremul de corectare la examenul de Limba și Literatura Română din cadrul Evaluării Naționale, care începe la ora 9.00, va fi făcut public de Ministerul Educației la scurt timp după ce elevii vor intra în clase, odată cu publicarea subiectelor.

B1.RO va publica baremul de corectare imediat ce acesta va fi transmis de Ministerul Educației.

Calendarul primei sesiuni de Evaluarea Națională 2020:

 • 15 iunie: Limba şi literatura română
 • 17 iunie: Matematică
 • 18 iunie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii care au studiat această disciplină).
 • 22 iunie: Afișarea rezultatelor (până la ora 14:00)
 • 22 iunie (intervalul orar 16:00 – 20:00) și 23 iunie (intervalul orar 8:00 – 12:00): Înregistrarea contestațiilor
 • 23-26 iunie: Soluționarea contestațiilor
 • 27 iunie: Afișarea rezultatelor finale.

Evaluarea Națională și Examenul de Bacalaureat au loc în condiții speciale,din cauza epidemiei de coronavirus

Pentru a fi evitată răspândirea COVID-19, autorităție au luat măsuri speciale pentru desfășurarea examenelor de anul acesta. Milioane de măști au fost achiziționate și trimise școlilor din țară. De asemenea, unitățile de învățământ au și dezinfectant, atât pentru suprafețe, cât și pentru mâini. Intrarea în școli se va face doar după verificarea temperaturii și organizat, cu păstrarea distanțării sociale. În interiorul unităților au fost stabilite trasee speciale de intrare/ieșire, astfel încât să fie evitată aglomerația. Medicii vor fi prezenți în școli.

Condițiile de dezinfectare a claselor și aerisirea sălilor sunt obligatorii, se arată într-un ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit, vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea. În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

În ciuda acestor măsuri extraordinare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că riscul de răspândire a bolii nu va fi putea fi complet anulat: „Risc zero nu există. Mereu există un risc, dar e mult mai mic”

Pe 10 iunie, ministrul Monica Anisie a dat asigurări că lucrările elevilor vor fi corectate în sistem încrucișat în alte județe. Decizia a fost luată în urma unei conferințe la care luat parte inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți din fiecare județ.

Sesiuni speciale pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

Anul acesta sunt organizate și sesiuni speciale la Evaluarea Națională și Bacalaureat, pentru elevii care, la prima sesiune, sunt în carantină, izolare la domiciliu, au probleme de sănătate sau temperatură peste 37,3. Ministrul Educației a precizat că școlarii care au apucat la prima sesiune să dea câteva probe nu vor mai fi nevoiți să le repete la a doua.

Calendarul sesiunii speciale de Evaluarea Națională 2020:

 • 22-26 iunie: înscrierea candidaților
 • 29 iunie: Limba și literatura română
 • 30 iunie: Matematică
 • 1 iulie: Limba și literatura maternă
 • 2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)
 • 2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)
 • 4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)