EXCLUSIV // Cum văd asociațiile de părinți blocarea licitației pentru tabletele elevilor: „Ar trebui să le primească, în primă fază, acele familii fără posiblilități”

EXCLUSIV // Cum văd asociațiile de părinți blocarea licitației pentru tabletele elevilor: Ar trebui să le primească, în primă fază, acele familii fără posiblilități
Sursa foto: pixabay

Noul an școlar va începe fără tabletele promise de stat pentru majoritatea elevilor. Doar 82.000 de tablete sunt în prezent asigurate spre a fi distribuite în școli dintr-un total necesar de 250.000. Referindu-se la această problemă, ministrul Educației, Monica Anisie, s-a declarat dezamăgită de modul în care Oficiului Național pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a gestionat achiziția de tablete pentru elevi.

Asociațiile de părinți susțin că tabletele trebuie inițial distribuite familiilor fără posibilități

Ministrul Educației a mai precizat că, în acest moment, necesarul de tablete este asigurat în unele unități de învățământ, acolo unde autoritățile locale au luat măsuri. În prezent, pot fi asigirate doar 82.000 de tablete din totalul de 250.000 care ar fi trebuit să fie achiziționate, a mai spus Anisie.

Referinduse la această problemă, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru B1.RO că Guvernul ar fi trebuit să asigure această achiziție încă din luna aprilie, când școlile erau închise. Acesta a precizat că, în condițiile date, tabletele ar trebui distribuite inițial către familiile care nu au posibilități materiale:

“Este o deficiență! Guvernul trebuia să se ocupe de această problemă din timp, inclusiv din aprilie-mai, când s-a închis anul școlar, astfel încât să avem cu certitudine aceste tablete sau să aloce niște bani din fondurile de rezervă către consiliile locale acolo unde nu există posibilitatea să achiziționeze și să fi avut aceste dispozitive măcar pentru familiile care nu au posibilități financiare.

Pe de altă parte este clar că, pentru a nu vorbi de discriminare, ar trebui ca toți copiii să primească câte o tabletă. La fel și profesorii. Dar costurile sunt foarte foarte mari. Nu putem spune că putem găsi banii aceștia să îi alocăm. Dar ar trebui să prioretizăm în primă fază și să le primească acele familii care nu au posibilități, urmând probabil ca anul viitor, dacă avem același context pandemic, să fie achiziționate și pentru ceilalți”, a declarat Iulian Cristache.

Ministrul Monica Anisie, despre blocajele privind achiziționarea tabletelor

Ministrul Educației, Monica Anisie, a subliniat că a elaborat un ordin de ministru, încă din iulie, prin care a stabilit modalitatea în care vor fi distribuite aceste tablete.

“Noi ne-am pregătit, iar ceea ce a făcut ONAC se vede astăzi, adică nu a reușit să ducă la bun sfârșit întreaga licitație, ci doar avem un singur câștigător, pentru trei loturi din nouă și încă procedura nu a fost încheiată. Suntem în perioada de contestație. Prin urmare, s-ar putea să nu fie declarat câștigător până la final operatorul economic care a câștigat inițial.

O achiziție centralizată presupune mai multe riscuri. Am luat decizia ca, la nivelul unităților de învățământ să se facă un necesar și să ajutăm școala să achiziționeze echipamentele de care are nevoie. Guvernul României a alocat 175 de milioane de euro, nu numai pentru echipamente electronice, ci și pentru echipamente sanitare”, a declarat Monica Anisie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`