EXCLUSIV // În plină noapte tropicală bucureștenii au trebuit să stea cu geamurile închise pentru a nu inhala fum toxic. Garda de Mediu: „Nu am primit raportări privind depășirea indicatorilor de poluare”

EXCLUSIV // În plină noapte tropicală bucureștenii au trebuit să stea cu geamurile închise pentru a nu inhala fum toxic. Garda de Mediu: Nu am primit raportări privind depășirea indicatorilor de poluare
Foto: ecoteca.ro

EXCLUSIV // Sute de bucureșteni s-au plâns pe rețelele de socializare, în noaptea de duminică spre luni, că nu pot sta cu geamurile deschise din cauza unui miros greu și înecăcios de fum, provenit din satele din nordul Capitalei.

Oamenii au povestit că au sunat la autorități pentru a cere informații despre sursa poluării însă li s-a spus că nu se cunosc date suplimentare și li s-a recomandat să închidă geamul. Astfel că, în plină noapte tropicală, pentru a nu inhala fumul toxic, mulți bucureșteni au fost nevoiți să stea cu ferestrele închise.

Acest incident a fost comentat și de către publicistul Vlad Mixich, care a sugerat într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că sursa poluării ar putea avea legătură cu gestionarea ilegală a deșeurilor de către grupări mafiote:

“ Mafia gunoiului (din afacerea asta mafioții din sudul Italiei au câștigat sute de milioane) e mai puternică decât guvernul PNL, cum a fost mai puternică și decât guvernele PSD. Știe unde și pe ce funcționar să ungă, știe cum să se ascundă, știe cât și cărei organizații de partid să plătească, știe cum să facă bani, știe cum să ne otrăvească…”, a scris Vlad Mixich pe Facebook.

Ce spun reprezentanții Gărzii de Mediu despre incident

Contactați de B1.RO, reprezentanții Comisariatului Gărzii de Mediu București au precizat că sursa poluării ar avea legătură cu incendiul de vegetație izbucnit la batalurile fostei ferme de porci de la Periș. Ferma s-a închis în urmă cu mai mulți ani, însă au rămas câteva bataluri peste care a crescut vegetația.

„Am avut un incident similar în luna aprilie. Agenția Națională de Protecție a Mediului, prin Agenția Națională de Monitorizare a Calității Aerului, monitorizează permanent factorii de poluare și indicatorii. Până în acest moment nu am primit raportări din care să rezulte depășiri ai acestor indicatori, asta fiind obligativitatea Agenției, context în caree nu avem atribuții să intervenim”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU București a precizat pentru B1.RO că, deocamdată nu există informații cu privire la surse de poluare pentru incidentul din noaptea de duminică spre luni. Fumul și mirosul înnecăcios ar putea proveni de la incendiul izbucnit la fosta fermă de porci Periș, care continuă să se manifeste iar operațiunea pompierilor de stingere a flăcărilor este în plină desfășurare.

Aproximativ 10 hectare de teren au luat foc. Este vorba despre batalurile fostei ferme de porci de la Periș, anunță Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov. La fața locului se intervine cu 10 autospeciale.

Autoritățile au emis mesaj RO-ALERT, luni dimineața, pentru sectorul 1, Periş, Snagov, Corbeanca, Buftea şi Otopeni:

„Alertă Extremă. Incendiu de vegetație uscată și alte materiale combustibile, zona Periș, degajări mari de fum / miros înțepător. Ocoliți zona. Accesați canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU și IGSU pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”.

Un incident similar a avut loc și în luna aprilie

Amintim faptul că în luna aprilie unnivel record al poluării a fost atins în Capitală, după ce un incendiu a izbucnit la fosta fermă de porci de pe raza comunei Periș. Este vorba despre fosta fermă Romsuintest Periș, a doua ca mărime, la un moment dat, din România.

Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins, inclusiv la fostele bataluri de dejecții, iar populația din zonă a resimțit mirosul greu și extrem de deranjant. Pe parcursul nopții stațiile de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat, în aceeași perioadă, pe fondul scăderii vitezei vântului și a dispersiei slabe, creșteri ale concentrațiilor medii orare de PM 10, PM 2,5 și NO2, dar nu au depășit valorile limită.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu ar fi aplicat amenzi proprietarilor în vloare de 115.000 lei

De asemenea, SC Klevek Company SRL s-a ales cu plângere penală și i-au fost dispuse măsuri de ecologizare a perimetrului, cu termen de finalizare 30 iunie 2020.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său