Uite, Venus! Nu e Venus… Arheologii de la Târgoviște o dau cotită cu „marea descoperire”… (FOTO)

Uite, Venus! Nu e Venus... Arheologii de la Târgoviște o dau cotită cu marea descoperire... (FOTO)
Foto: Muzeului Evoluției Omului

După ce au anunțat în trombă că au descoperit de 2 ori o statuetă de tip Venus arheologii din Târgoviște se fac de rușine din nou. Se pare că statueta care se presupunea a fi cea mai importantă descoperire arheologică din România este un fals și ar fi fost testată greșit. Nu s-a evaluat materialul din care este făcută statueta ci pământul care înconjura artefactul, conform libertatea.ro. De altfel arheologii de la Târgoviște au mai încercat să „treacă” o statuetă de acest tip în 2014, conform adevărul.ro.

”Arheologii dâmboviţeni care sapă în situl arheologic din Poiana Cireşului, judeţul Neamţ, au descoperit în urmă cu două zile o statuietă din os a cărei vechime este aproximată la 20.000 de ani. Echipa de arheologi a Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte şi studenţii Universităţii „Valahia“ din Târgovişte au făcut descoperiri senzaţionale pe Valea Bistriţei. Ei au scos la suprafaţă locurile în care trăiau şi vânau reni, în urmă cu 20.000 de ani, oamenii din Paleolitic” relata Adervarul.ro atunci.


Anul acesta Libertatea.ro a descoperit că nici noua statuetă tip Venus nu este confirmată ca fiind una autentică.

’’Toate se numesc Venus, atunci când în 1908 a fost descoperită Venus de Willendorf, cel care a descoperit-o, Obermaier, a zis că trebuie denumite Venus și de atunci toate statuetele acestea paleolitice au primit denumirea de Venus. Sigur că nu toate se pretează la această denumire, pentru că unele sunt numai fragmente, unele sunt foarte stilizate dar cele care în general au formele acestea opulente care sunt legate probabil de cultul fertilității, li se atribuie denumirea de Venus. Venusul acesta de la Piatra- Neamț îndeplinește aceste atribute ca să i se spună Venus’’ a declarat pentru B1.ro prof.univ.dr. Marin Cârciumaru, membru al Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic la Târgoviște

.
Totuși jurnaliștii au descoperit că pe lângă faptul că ar fi fost descoperită de 2 amatori, care nu aveau dreptul să sape în acel sit arheologic statueta nu a fost evaluată corect.