Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească vameşii la graniţa României cu Bulgaria. Şiretlicul e foarte periculos

Fenomenul ce ia amploare! Cum reuşesc turiştii care vin din Grecia să păcălească vameşii la graniţa României cu Bulgaria. Şiretlicul e foarte periculos
Captură Video - B1 TV

Turiştii români care revin în ţară, după ce au fost în vacanţă în Grecia, spre exemplu, îşi doresc o „repatriere” cât mai simplă, fără complicaţii şi fără prea multe explicaţii legate de Covid-19.

În general, aceste probleme le au oamenii nevaccinaţi, care acum, la întoarcerea din insulele elene, ce au intrat în scenariul roşu, ar trebuie să stea în carantină. Dar, pentru a evita o astfel de perioadă de izolare, turiştii apelează la tot felul de tertipuri periculoase, în primul rând, pentru ei.

Se cazează în Bulgaria o noapte

Aşadar, românii nevaccinaţi încearcă să fenteze autorităţile de la frontieră cu documente false. Aceştia fie spun că vin din Bulgaria, fie prezintă certificate false de vaccinare, de testare sau de trecere prin boală. Situaţia este întâlnită la toate punctele de trece a frontierei, precum şi pe aeroporturi.

Una dintre modalităţile prin care românii nevaccinaţi care s-au întors din Grecia a fost să se cazeze o noapte în Bulgaria (care e în scenariul verde), apoi să declare la vamă că acolo şi-au petrecut de fapt tot concediul.

Certificatele false, o modă

Din păcate, prezentarea, la vamă, de certificate de vaccinare false a ajuns o modă. Varianta Delta este mai infecţioasă decât tulpinile precedente, iar testul negativ PCR sau dovada că au trecut prin boală nu mai este suficientă, pentru a evita carantina.

Cine prezintă însă un astfel de fals este pasibil de închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă falsul este produs de un funcţionar public, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Autoritățile române se confruntă în prezent cu un adevărat „fenomen”: la intrarea în țară, sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false de certificare COVID, spune Raed Arafat, șeful DSU.

Nu pot să înțeleg de ce riscă oamenii și nu știu dacă ar risca acest lucru, de exemplu dacă mergeau în Germania sau în Belgia sau în Grecia. Oare ar fi riscat să prezinte certificate false la intrare acolo?”, s-a întrebat Raed Arafat.