Fermierii din Satu Mare au ieșit la protest cu tractoarele. Dacă Guvernul nu ia măsuri vor pune lacătul pe ferme: „Dacă România vrea să rămână fără zootehnie…”

Fermierii din Satu Mare au ieșit la protest cu tractoarele. Dacă Guvernul nu ia măsuri vor pune lacătul pe ferme: Dacă România vrea să rămână fără zootehnie...
Foto: Captură video

Peste 70 de fermieri din județul Satu Mare au ieșit luni, în stradă, cu tot cu tractoarele din dotare. Oamenii, în mare parte crescători de bovine, spun că din cauza scumpirilor în lanț riscă să pună lacăt pe ferme.

Fermierii au fost deja nevoiți să-și vândă animalele

Numai în ultimele luni, mulți dintre ei au fost nevoiți să vândă din animale, întrucât seceta le-a înjumătățit recolta și nu mai aveau ce să le dea de mâncare.

Protestul fermierilor a început luni dimineață, în curtea unei cooperative din Botiz, județul Satu Mare. Ulterior, cele peste 70 de utilaje agricole au pornit spre oraș, în semn de protest față de Guvern.

„Suntem nemulțumiți de cele întâmplate, de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Nu avem sprijin din partea autorităților!

Ce ne-ar ajuta foarte mult ar fi să vină în sprijinul nostru cu ajutorul pe care ni l-au promis. Toată lumea știe că anul acesta a fost un an deficitar pentru partea de zootehnie și pe partea de cultură mare. Nu am avut producție.”, a declarat unul dintre fermierii prezenți la protest.

Agricultorii cer ajutor din partea Guvernului, ca să poată depăși situația gravă în care i-au adus seceta și scumpirile.

Numai în ultimele luni, mulți dintre ei și-au vândut animalele la abatoare, după ce recolta le-a fost înjumătățită de secetă și nu mai aveau ce să le dea de mâncare.

„Dacă România vrea să rămână fără zootehnie, atunci așa trebuie să continue mai departe. Fără sprijinul statului, noi într-o jumătate de an închidem cel puțin 50% din ferme. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou o întâlnire la Minister.

Nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenție. La secetă noi, cei care suntem în zootehnie, am fost excluși, deci pe partea de pășune, pe partea de fâneață… Noi nu suntem incluși nicăieri!”, a declarat un alt protestatar.

„Nu știu de ce au lăsat ca munca noastră de zeci de ani de zile să fie pusă la pământ”, a spus un alt fermier prezent la protest. Protestele ar putea continua în perioada următoare și în alte județe din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene