Florin Cîțu face o SESIZARE referitoare la ÎNCĂLCAREA legii de către senatorul ALDE Daniel Zamfir cu privire la Mugur Isărescu (FOTO)

Florin Cîțu face o SESIZARE referitoare la ÎNCĂLCAREA legii de către senatorul ALDE Daniel Zamfir cu privire la Mugur Isărescu (FOTO)
Sursă foto: Florin Cîțu / Facebook

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat, în mod ilegal, audierea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a precizat senatorul PNL, Florin Cîțu, într-o postare de pe Facebook, de marţi.

Mai exact, Daniel Zamfir, care este preşedintele Comisiei Economice, ar fi făcut o solicitare de audiere a lui Mugur Isărescu în numele unei cu totul alte comisii, în speţă Comisia de Buget-Finanțe. Astfel, spune senatorul PNL, Daniel Zamfir ar fi încălcat art. 56 din Regulamentul Senatului (un act care are putere de lege).

Ce spune art. 56 din Regulamentul Senatului:

Biroul fiecărei comisii întocmește propuneri pe care le supune votului comisiei privind:

a) ordinea de zi a fiecărei ședințe;
b) atribuțiile ce revin fiecărui senator în cadrul comisiei;
c) constituirea de subcomisii, precum și sarcinile și competența acestora;
d) organizarea de ședințe, de consultări sau audieri pe diverse teme din domeniul de activitate a comisiei;
e) alte măsuri ce interesează bunul mers al activităților comisiei.

Tot Florin Cîțu îl acuză pe Daniel Zamfir şi de faptul că ar fi solicitat Biroului Permanent să desfăşoare o anchetă la Consiliul Concurenţei, încălcând din nou Regulamentul Senatului, respectiv art. 56, 57, 77, 78 şi 204.

Ce spune art. 57 din Regulamentul Senatului:

Președintele comisiei are următoarele atribuții:
a) asigură reprezentarea comisiei în raporturile cu Biroul permanent, cu Comitetul liderilor și cu celelalte comisii;
b) conduce ședințele comisiei, conform normelor stabilite în Regulamentul Senatului și în regulamentul comisiei;
c) invită, din proprie inițiativă sau la solicitarea membrilor comisiei, să participe la lucrările comisiei persoane din afara acesteia;
d) are acces sau poate desemna un alt reprezentant al comisiei la ședințele altor comisii care examinează lucrări ce prezintă importanță pentru comisia pe care o conduce;
e) semnează rapoartele și celelalte acte elaborate de comisie;
f) îndeplinește alte atribuții prevăzute de regulamentul comisiei sau stabilite prin votul majorității membrilor acesteia.

Ce spune art. 77 din Regulamentul Senatului:

Comisiile permanente pot ține ședințe comune prin decizia Biroului permanent. În asemenea situații, comisiile dezbat și adoptă un raport sau aviz comun.

Ce spune art. 78 din Regulamentul Senatului:

(1) Orice comisie permanentă poate iniția o anchetă parlamentară, în limitele competențelor sale materiale, cu aprobarea Senatului.
(2) Pentru a obține încuviințarea, comisia permanentă va prezenta o cerere scrisă, temeinic motivată, adoptată cu votul majorității membrilor săi, în care vor fi enunțate obiectivele și scopul anchetei, mijloacele necesare de realizare și termenul de depunere a raportului.
(3) Biroul permanent al Senatului va decide asupra cererii, precum și dacă raportul se supune dezbaterii sau aprobării Senatului.
(4) În vederea desfășurării anchetei, comisia permanentă poate invita, pentru a da relații, orice demnitar, funcționar sau angajat al Guvernului și al celorlalte organe ale administrației publice.
(5) Persoanele invitate pentru audiere vor fi înștiințate despre subiectul, data și condițiile audierii cu cel puțin 5 zile înainte. Cheltuielile de deplasare și, eventual, de cazare, vor fi suportate din bugetul Senatului, la solicitarea persoanelor invitate, în condițiile aprobate de Biroul permanent.
(6) Procedura audierii este cea prevăzută în regulamentele comisiilor permanente.

Ce spune art. 204 din Regulamentul Senatului:

Constituie abateri disciplinare săvârșite de senatori următoarele fapte, dacă, potrivit legii,*) nu constituie infracțiuni:

*) Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor a fost republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.
a) încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituție și de Legea privind statutul deputaților și al senatorilor;
b) încălcarea jurământului de credință;
c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;
d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;
e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;
f) absentarea, nemotivată și în mod repetat, de la lucrările Senatului.

Foto: Solicitarea senatorului Florin Cîțuadresată Biroului Permanental Senatului în care se solicităla tragerea la răspundere a senatorului ALDE, Daniel Zamfir

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu