Florin Cîțu, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: „O țară cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri” (VIDEO)

Florin Cîțu, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: „O țară cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Prezent la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, premierul Florin Cîțu a susținut un discurs prin care și-a exprimat viziunea cu privire la rolul României în cadrul acestui proiect.

„Vă asigur de sprijinul deplin al Guvernului, dar și de al meu, personal. Înființarea Centrului este o urmare firească a importanței pe care problematica rezilienței a acumulat-o în ultimii ani, o problematică deosebit de complexă ce trebuie urmărită îndeaproape, ca urmare ce o are în societate, în general, dar și asupra instituțiilor statului, în particular. Mai mult, împărtășesc opinia conform căreia reziliența trebuie conceptualizată dintr-o perspectivă care să permită concluzii operaționale.

Consolidarea rezilienței a devenit un imperativ atât pe plan național, cât și în perspectiva NATO și a UE. Acestui imperativ trebuie să i se răspundă cu măsuri concrete la identificarea cărora Centrul este chemat să contribuie. Centrul va beneficia de un bagaj solid și variat de expertiză, care nu mă îndoiesc că va produce valoare adăugată reală, benefică pentru România și alianții, partenerii noștri.

Un stat cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri europene și euro-atlantice (…) Consider că trebuie să împărtășim cu aliații și partenerii noștri concluziile la care ajungem, fie ele și de etapă (…)”, a declarat Cîțu.

Declarațiile lui Florin Cîțu la inaugurareaCentrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (VIDEO)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce este Centrul Euro-Atlatic pentru Reziliență

Conform MAE, E-ARC va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce priveşte rezilienţa şi va permite dezvoltarea de programe şi iniţiative în domeniu, axate pe trei piloni: combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; cooperarea practică în cercetare, educaţie, pregătire profesională şi exerciţii comune.

Pentru început, E-ARC va funcţiona ca instituţie publică naţională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizaţii care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acţiunilor şi valorificarea bunelor practici în materie.

MAE menţionează că în prima etapă de activitate E-ARC urmează să operaţionalizeze o serie de grupuri de lucru pe următoarele teme: rezilienţa societală; rezilienţa în domeniul tehnologiilor emergente şi disruptive; rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi a noilor ecosisteme tehnologice; rezilienţa la crize şi urgenţe complexe; rezilienţa asigurării continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale; rezilienţa infrastructurii de transporturi; rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale actorilor statali şi nonstatali.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:39 - Octavian Berceanu: Demiterea mea se reflectă direct asupra calității aerului pe care îl respirăm, a vieții pe care o ducem și a modului în care gestionăm mediul și sănătatea noastră (VIDEO)