Focar de hepatită într-un centru de minori din Arad: DSP a constatat deficiențe igienico-sanitare

Focar de hepatită într-un centru de minori din Arad: DSP a constatat deficiențe igienico-sanitare
Foto: aradon.ro

Un focar de hepatită a fost depistat într-un centru de minori din Arad, unde opt dintre cei 14 copii au fost infectați cu acest virus.

DSP a constat în centrul de primire a minorilor deficiențe igienico-sanitare ce trebuie remediate. În caz contrar, instituția va fi închisă, relatează Mediafax.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au făscut mai multe teste în urma unor suspiciuni de îmbolnăvire apărute la doi copii din centrul de primire. Aceștia au descoperit că opt dintre cei 14 copii aflaţi în grija statului sunt bolnavi de hepatită A.

Copiii bolnavi au între doi şi 16 ani, ei fiind în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, care administrează centrul respectiv.

Aceștia au fost internați la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, iar medicii au constatat că doi au forme medii ale bolii, iar restul au forme uşoare.

„Condiţiile constatate pot fi o cauză de infecţie, motiv pentru care am cerut rezolvarea problemelor, în caz contrar urmând să dispunem închiderea centrului”, a declarat Laura Nicolescu, directorul DSP Arad.

Potrivit sursei citate, angajaţii care au grijă de copii fac şi curăţenie, dar se ocupă şi de bucătărie.

Totodată, chiuvetele şi WC-urile sunt prea înalte pentru copii, iar acestea nu ar fi curăţate suficient, în timp ce unele produse de igienă, precum prosoapele, ar lipsi.

„Inspectorii DSP au evidenţiat probleme legate de chiuvete, care ar fi prea înalte pentru copii şi aceştia nu ar ajunge să se spele pe mâni, dar şi legate de presiunea apei, care nu este responsabilitatea noastră. Personal există suficient, atât cât permite legea, un singur post fiind vacant de la 1 iulie”, a declarat directorul DGASPC, Edita Iuhasz.

În centrul de primire a minorilor afectat de focarul de hepatită se află copii neglijaţi de familii, abuzaţi sau maltrataţi de părinţi.

Tags:
Ultima oră
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)
20:53 - Alertă pentru turiștii din Bulgaria. Canicula a provocat importante incendii de vegetație
20:38 - Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
20:07 - Traian Ogâgău, edilul din Sângeorz-Băi filmat când își umilea fiica, și-a pierdut mandatul. El și-a lăsat cumnatul primar interimar
20:04 - PSD: Este imperios necesară adoptarea legii consumatorului vulnerabil. Proiectul trebuie să fie înscris pe ordinea de zi din Camera Deputaților
19:39 - Elevii români au câștigat trei medalii de aur și una de argint la Olimpiada Internațională de Chimie. „E un rezultat cu adevărat excepțional”