A MINȚIT ministrul Gabriel Leş când a spus de ce NU a făcut armata? Care sunt discrepanțele dintre CV şi declarațiile publice

A MINȚIT ministrul Gabriel Leş când a spus de ce NU a făcut armata? Care sunt discrepanțele dintre CV şi declarațiile publice
Sursă foto: Facebook / Gabriel Leș

Marţi, cu ocazia discuţiilor izbuncnite pe tema faptului că nu a făcut armata, deşi se află în fruntea Ministerului Apărării, Ministrul Gabriel Leș şi-a motivat situaţia cu faptul că era student în perioada în care stagiul militar era obligatoriu.

„Nu am efectuat stagiul militar dintr-un motiv foarte simplu: eram student. Iar până la terminarea studiilor România trecuse la armată de profesionişti”, scrisese Gabriel Leş în postarea de marţi, 8 ianuarie.

Foto: Fragment dintr-o postare din data de 8 ianuarie (sursă foto: Facebook / Gabriel Leș)

Cu toate acestea, potrivit datelor din CV-ul ministrului, postat pe site-ul MapN, ar putea exista o serie de neconcordanțe între ce a scris ministrul pe pagina sa de Facebook şi datele din CV-ul său.

Astfel, potrivit datelor din CV, Ministrul Apărării, Gabriel Leş, şi-a terminat studiile superioare (incluzând aici şi masteratul) în anul 2004, cu aproximativ trei ani înainte ca serviciul militar să fie suspendat.

În anul 2004, Gabriel Leş a terminat un masterat în „Management financiar-contabil şi juridic al firmei”.

Foto: Fragment din CV-ul ministrului apărării, Gabriel Leş (sursă foto: MapN)

A urmat o perioadă de trei ani de zile în care nu a urmat niciun fel de studii superioare, de abia în 2007 începând şi terminând un program de perfecţionare.

Cu toate acestea, de abia pe 23 decembrie 2005 a intrat în vigoare Legea nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, la aproximativ un an după ce Gabriel Leș și-a încheiat studiile superioare, potrivit CV-ului său.

Iar în art. 2, alin. 1 din legea 395/2005 se prevede că executarea propriu-zisă a serviciului obligatoriu se suspendă începând cu data de 1 ianuarie 2007. Altfel spus, în intervalul 2004 – 1 ianuarie 2007 serviciul militar a fost, în continuare, obligatoriu.

Cum este redactat articolul din lege din Legea nr. 395/2005

Art. 2, alin. 1 – „Începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen și militar cu termen redus, se suspendă.”