Gabriel Liiceanu îl critică pe Klaus Iohannis pentru lipsa de reacție în legătură cu plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Este stupefiant. Această situație ne aruncă în brațele rușinii Europei”

Gabriel Liiceanu îl critică pe Klaus Iohannis pentru lipsa de reacție în legătură cu plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Este stupefiant. Această situație ne aruncă în brațele rușinii Europei”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sorin Cîmpeanu ar demisiona în două clipe din funcția de ministru al Educației, într-o societate sănătoasă, a declarat scriitorul Gabriel Liiceanu, pentru Libertatea, în contextul acuzațiilor de plagiat cu care se confruntă liberalul.

Sorin Cîmpeanu a devenit al treilea liberal acuzat de plagiat din Guvernul Ciucă, un guvern în care însuși premierul ar fi plagiator. La Ministerul Educației a fost organizat marți dimineață un protest prin care i s-a cerut demisia.

Gabriel Liiceanu: „Cum poate Președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei?”

„Problema nu este în curtea ministrului educației, nici în curtea premierului, toată povestea asta e deja în curtea Președintelui României. Faptul că el poate să socotească normal să aibă doi plagiatori în Guvern, intrând în cursele electorale cu proiectul «România educată», este stupefiant”, spune intelectualul.

Gabriel Liiceanu a explicat că nu înțelege cum este posibil ca președintele Klaus Iohannis să nu aibă nicio reacție în fața unor acuzații atât de grave.

„Cum poate Președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei? Tăcerea în acest caz este o binecuvântare. Iar la o conferință de presă, dacă o să apară, o să vă dea răspunsuri de genul: «Dar nu depinde de mine, depinde de partidele politice, depinde de minister, depinde de Parlament». O să plimbe mingea în altă direcție”, a punctat Gabriel Liiceanu.

Indignarea, spune el, este enormă.

„Vă spun sincer că noi, oamenii cărora nu le sunt indiferente imaginea României și soarta acestei țări, suntem enorm de indignați, pentru că am epuizat toate mijloacele pentru a pune capăt acestei imposturi formidabile. 50.000 de oameni au semnat cererea de demisie a acestui ministru, dar Parlamentul nu ne aude, partidele politice nu ne aud, președintele țării nu ne aude”, a mai spus scriitorul, pentru Libertatea.

În opinia sa, dacă România ar fi fost „o societate sănătoasă, o democrație matură”, Sorin Cîmpeanu și-ar fi dat demisia de onoare de îndată: „Ar fi demisionat în două clipe, evident, spunând că până la elucidarea situației… Nu? Așa se dau demisiile într-o democrație. O acuză atât de gravă cere retragerea din funcție până când lucrurile se lămuresc, așa au făcut toți miniștrii plagiatori din Vest”.

Urmăriți B1TV.ro și pe