Galați: Experţii propun demolarea unui bloc ”mâncat” de apa din reţeaua publică a oraşului

Galați: Experţii propun demolarea unui bloc ''mâncat'' de apa din reţeaua publică a oraşului
Foto: Apă Canal SA

La începutul lunii octombrie, în zona centrală a oraşului Galaţi au fost identificate tasări grave ale terenului, trotuarele s-au fisurat şi în pereţii apartamentelor din două scări ale blocului B8 au apărut crăpături care au îngrozit proprietarii.

Primăria Galați a angajat mai mulți experți care au venit acum cu un raport final asupra cauzelor care au condus la tasarea solului şi la degradarea structurii de rezistenţă a imobilului.

”Din analiza la blocul B8 (scările 1 şi 2) se poate concluziona că degradările structurale (diafragmele din beton) şi implicit nestructurale (fisuri şi crăpături la finisaje, pereţi compartimentare, de închidere) sunt cauzate de tasările apărute la nivelul terenului de fundare care a fost umezit din diverse surse de apă, conducând la înclinarea blocului pe direcţie Sud-Est / Nord-Vest, şi de faptul că structura de rezistenţă nu este conformată seismic”, a precizat Primăria Galaţi, potrivit Adevărul.

Raportul contrazice flagrant poziția societății Apă Canal SA, care a susținut că infiltraţiile de apă din subsol sunt provocate de instalaţiile individuale ale proprietarilor de apartamente. Experţii au descoperit, însă, că apa provinedin reţelele publice administrate de această societate.

Surparea subterană riscă să afecteze şi alte blocuri din apropiere.

”Dacă tasările diferenţiate existente nu se opresc (dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare) este posibil ca structura de rezistenţă să cedeze şi fără producerea unui seism”, se afirmă în raportul de expertiză.

Se merge chiar până la ipoteze radicale, respectiv până la demolarea şi reconstruirea blocului B8.

”Se recomandă luarea în calcul a realizării unui imobil nou, pe o structură recomandată pentru un sol care prezintă atributele celui pe care se află blocul B8, urmând normele actuale în vigoare”, a precizat Primăria Galaţi.

Experţii recomandă şi măsuri urgente precum stoparea scurgerilor de apă din reţelele existente în subsolul blocului.