Gangkhar Puensum, muntele care nu a fost „îmblânzit” de om. De ce alpinismul este interzis aici

Gangkhar Puensum, muntele care nu a fost „îmblânzit” de om. De ce alpinismul este interzis aici
Foto: Captură video

Gangkhar Puensum, „vârful alb al celor trei frați spirituali”, cum se traduce numele său, este cel mai înalt munte din Bhutan, cu o înălțime de 7.570 de metri.

Este al 40-lea cel mai înalt vârf din lume și, oricât de surprinzător ar spărea, este necucerit de om. Gangkhar Puensum se află la granița dintre Bhutan și Tibet, deși linia exactă de graniță este contestată, relatează Antena3.

Locuitorii îl considerau loc sfânt

Până în 1983, nimeni nu avea voie să urce pe munte, asta deoarece locuitorii din Bhutan îl considerau un loc sacru. După ce accesul pe munte a fost permis, au fost patru încercări de cucerire a muntelui, însă toate s-au încheiat cu eșecuri.

Din aceste considerente, guvernul de la Thimphu, capitala Bhutanului, a decis interzicerea alpinismului la peste 6000 de metri, pentru a le respecta intimitatea spiritelor care locuiesc în vârf și care cu siguranță nu vroiau să fie deranjate.

Interdicția este valabilă și astăzi, motiv pentru care nimeni nu a pus vreodată piciorul pe acest vârf de munte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic | Bănescu (BOR): Istoria umanității e plină de semnele date de Dumnezeu / Omul de azi e un om cu un grad de insensibilitate crescut la lucrurile cu adevărat importante (VIDEO)
23:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic | Bănescu (BOR), despre spiritualitate: Dumnezeu a lăsat în noi o amprentă a Sa. E cel mai adânc dor din om, cel mai profund presentiment acela al existenței cuiva dincolo de el (VIDEO)
22:44 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Deficitul structural mare, o problemă veche și ignorată. Trebuie să reducem cheltuielile permanente și să creștem veniturile la buget. Asta nu înseamnă neapărat creșteri de taxe (VIDEO)
21:59 - Raed Arafat: „Când venim pe problemele de prevenire şi vin pompierii şi aplică amenzi usturătoare sau închid o discotecă, să vedeţi atunci telefoanele şi intervenţiile”
21:40 - Cristian Tudor Popescu, revoltat: „Băi, râmelor, băi târâților, să stea un fiu al Justiției 1 an întreg de zile în pușcărie?”
21:17 - CNAIR a terminat de numărat șuruburile slăbite de pe podul din Brăila. Câte a găsit
20:54 - Săli de cinema goale la primul film de propagandă rusesc despre războiul din Ucraina. Ce încasări a avut pelicula până acum
20:32 - Noul tip de turist în stațiunea Rânca: Ursul. „Nu distruge bucătăria. Intră și mănâncă doar ce e dulce. A mâncat biscuiți, tot felul de ciocolate”
20:05 - Un șofer de 19 ani s-a urcat drogat la volan și a provocat un accident în care a murit chiar mama sa
19:39 - Scurgeri de gaze la o stație GPL din Sectorul 3 al Capitalei / Un meci de handbal se desfășura în apropiere. Zona a fost evacuată