George Brăiloiu a cumpărat manuscrisele Cioran licitate la Paris și le va dona statului român

George Brăiloiu a cumpărat manuscrisele Cioran licitate la Paris și le va dona statului român

Lipsa de inițiativă a statului român, prin Ministerul Culturii, a pus România într-o situație jenantă: întreaga arhivă Emil Cioran din perioada petrecută în țara noastră a fost licitată la Paris, fără ca instituțiile noastre să miște un deget pentru a o recupera.

Din fericire, povestea are un final fericit, chiar dacă acest lucru nu șterge rușinea Ministerului Culturii care nici măcar nu s-a sinchisit, formal, să participe la o licitație vitală pentru cultura română.

George Brăiloiu (foto), un industriaș român a cărui firmă își desfășoară activitatea peste hotare, a achiziționat de unul singur întreg lotul Cioran și îl va dona, integral, statului român, anunță jurnalista Sorina Matei, pe blogul personal. Informația a fost confirmată și de Ziarul Financiar. Pentru toate manuscrisele Brăiloiu a plătit suma de 405.000 de euro.

Vezi AICI ce conținea lotul Cioran licitat la Paris

La licitație a mai participat TVR și Biblioteca Centrală Universitară, care au achiziționat în primă fază o parte din manuscrise. Numai că, la final, un licitator anonim a plătit suma pentru întregul lot. Acesta s-a dovedit a fi românul George Brăiloiu.

George Brăiloiu este proprietarul companiei KDF Energy.

Lotul Cioran, cumpărat de un afacerist român