Hackerul Guccifer a fost predat americanilor: Românul este condamnat la peste 4 ani de închisoare pentru furt de date private

Hackerul Guccifer a fost predat americanilor: Românul este condamnat la peste 4 ani de închisoare pentru furt de date private

Marcel Lazăr Leher, românul cunoscut drept hackerul Guccifer, a fost predat autorităţilor judiciare din Statele Unite în vedere executării sentinţei de 52 de luni de închisoare pronunţată de un tribunal federal din Virginia.

Aceasta a fost trimis după gratii pentru furt furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere, conform Agerpres.

Ca urmare a unei informări primite de la Interpol, Curtea de Apel Alba Iulia a transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanţei. Hackerul a fost predat autorităţilor judiciare americane în urmă cu câteva zile.

Decizia tribunalului american a fost dată în 2016, dar predarea acestuia a fost amânată până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o executa deja în România.

Guciffer a avut un rol esenţial în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.

Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.