ÎCCJ a decis că nu este competentă să judece propunerea de arestare a inculpaților din dosarul „Gala Bute”: Cauza, declinată Tribunalului București

ÎCCJ a decis că nu este competentă să judece propunerea de arestare a inculpaților din dosarul „Gala Bute”: Cauza, declinată Tribunalului București

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nu este competentă să judece propunerile de arestare preventivă şi arest la domiciliu în cazul lui Rudel Obreja şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, întrucât în cauză nu sunt urmăriţi penal actuali sau foşti miniştri.

Instanța supremă a declinat cauza Tribunalului București, care va judeca, marți seară, de la ora 22.30, propunerile procurorilor de arestare şi arest la domiciliu pentru Rudel Obreja şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”.

Cei patru inculpați, Rudel Obreja, Cornel Resmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia, vor fi duşi înapoi la arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca, la expirarea ordonanţelor de reţinere, începând cu ora 19.25, să fie eliberaţi.

Surse judiciare au declarat marţi că judecătorul ICCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre soluţionare referatul DNA cu propunerea arestării în cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu excepţia lipsei competenţei materiale de judecare în acest caz.

Potrivit surselor citate, magistratul a invocat această excepţie după ce a întrebat în sala de judecată dacă în acest caz există vreun aviz de începere a urmăririi penale a vreunui actual sau fost ministru.

După ce anchetatorii DNA prezenţi la şedinţă au arătat că s-au solicitat avize în această cauză, dar că ele nu au fost emise încă, judecătorul le-a răspuns că într-un astfel de context competenţa nu revine ICCJ, ci unei alte instanţe, potrivit aceloraşi surse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:31 - Cristina Dorobanțu, despărțire dureroasă chiar înainte de nuntă: „Sunt genul de persoană care, dacă pune punct, nu se mai întoarce în trecut”
09:31 - Aproape 10 mii de găini au ars de vii într-un incendiu uriaș de la o fermă de găini din județul Satu Mare
09:24 - Washington avertizează Kievul: SUA „nu permit” Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia
09:22 - Eugen Tomac, despre aderarea României la Schegen: Declarația Președintelui, extrem de nefericită. Un stat UE ne îngrădește un drept, utilizând argumente false (VIDEO)
09:12 - Camelia Șucu a alcătuit un top al bărbaților importanți din viața ei: cine se află pe primul loc
09:08 - Democrații mai câștigă un loc în Senatul SUA și obțin majoritatea de 51-49, după victoria lui Raphael Warnock în Georgia
08:58 - Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată. Tinerii încep să fugă de școlile militare, banii mai mulți din sectorul privat, posibili „vinovați”
08:51 - Solstițiul de iarnă 2022, cea mai scurtă zi din an. Când are loc și ce semnificație are în tradiția populară
08:48 - Robert Negoiță: Primăria Generală nu ne lasă să facem pasajul de la Dristor. Fac un apel către primarul general să nu ne mai blocheze în aceste proiecte absolut necesare și utile pentru București (VIDEO)
08:37 - Numărul producătorilor de usturoi din România a depăşit aşteptările. Există chiar un soi de usturoi pe care-l cheamă Benone, după Benone Sinulescu