ÎCCJ: Două persoane au fost arestate preventiv, iar alte două au fost plasate în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale

ÎCCJ: Două persoane au fost arestate preventiv, iar alte două au fost plasate în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale
Foto: business24.ro

Două persoane au fost arestate preventiv şi alte două au fost puse în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole, în cazul a doi dintre cei trei judecători cercetaţi în dosar propunerea de arestare preventivă urmând să fie discutată vineri, relatează Mediafax.

Magistraţii instanţei supreme au emis, vineri dimineaţă, mandate de arestare preventivă pe numele lui Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas, în timp ce în cazul lui Jenică Poenaru şi al lui Sorin Ion Iacob au luat măsura arestului la domiciliu.

În cursul serii de joi, în timpul dezbaterilor, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au disjuns propunerea de arestarea preventivă faţă de judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă din Covasna şi a stabilit ca dezbaterile în cazul lor să aibă loc în cursul zilei de vineri. Cauza a fost disjunsă faţă de cei doi pentru a se îndeplini procedurile de citare cu cei doi magistraţi.

Procurorii DNA au cerut, joi, instanţei supreme arestarea preventivă a şase persoane vizate în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole, între care cei doi judecători de la Tribunalul Covasna şi beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier.

Cei doi judecători – Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă – sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, după ce au făcut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.

Sorin Ion Iacob este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență și trafic de influență, iar Dan Costin Bengescu, pentru trafic de influență, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat.

Acuzaţiile aduse lui Iosif Kadas sunt de constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență, iar în cazul lui Jănică Poenaru, de aderare la un grup infracțional organizat și trafic de influență.

Iacob, Bengescu, Kadas şi Poenaru au fost reţinuţi după audierile făcute marţi la DNA Braşov.