ÎCCJ judecă cererea DNA de arestare pentru cei 4 reținuți în dosarul Microsoft (VIDEO)

ÎCCJ judecă cererea DNA de arestare pentru cei 4 reținuți în dosarul Microsoft (VIDEO)

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă marți seara cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare a oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, a fostului ministru Gabriel Sandu şi a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, implicaţi în dosarul Microsoft.

Cei patru au fost reţinuţi luni noapte, după care procurorii au solicitat instanţei supreme arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Printre ceilalţi denunţători ai faptelor de corupţie din dosarul contractelor de licenţiere Microsoft se numără fostul şef al Fujitsu în România Claudiu Florică, avocatul Doru Boştină şi martorii Gabi Marin, Dragoş Stan, Adrian Fortuneanu şi Vasile Andrei.

În referatul în care susțin propunerea de arestare preventivă, procurorii DNA dezvăluie o adevarata rețea de trafic de influență înființată în dosarul Microsoft.

Şpaga era pe măsură, nu mai puțin de  17,5 milioane de euro care ar fi urmat să ajungă în buzunarele celor 4 retinuți.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, este acuzat în referatul procurorilor de luare de mită şi spălare de bani. Banii primiţi cu titlul de mită – 1.800.000 de euro, pentru a trece cu vederea deficienţele din contract şi pentru a aproba plăţi aferente unui act adiţional.

Însă Gabriel Sandu ar mai fi primit alţi 2.700.000 de euro în 2009, pentru a se asigura că contractul va fi încheiat în continuare cu toate actele adiţionale. Banii mergeau la spălat în loc sigur- un off shore deschis în anul 2009 în Elveţia. Din referatul procirorilor reiese că Sandu a fost interceptat în mai multe rânduri.

Gheorghe Ștefan este acuzat de trafic de influență şi spălare de bani, după ce şi-ar fi exercitat influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi a unor persoane din Guvern şi din 2 ministere pentru a se asigura că firmele celor 4 îşi vor adjudeca contractul de licenţiere Microsoft din anul 2009.

„Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD – firmă aparţinând lui (…), persoană ce face parte din cercul relaţional al inculpatului Gheorghe Ştefan şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul DD LAND OIL CORPORATE LTD la solicitarea lui (…), un alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani”, se arată în referatul procurorilor.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este acuzat de spălare de bani şi complicitate la trafic de influenţă. El este cel care a stabilit, potrivit procurorilor, cum urmau să se împartă mita. în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, se arată în referatul DNA.

Nicolae Dumitru este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. În acest dosar, DNA a mai cerut avize pentru urmărirea penală a încă 8 foști miniștri – senatorii Șerban Mihăilescu și Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu și Adriana Țicău.

ÎCCJ judecă cererea DNA de arestare pentru cei 4 reținuți în dosarul Microsoft