IGSU a reluat a treia oară licitația de 272 milioane euro pentru achiziția a 12 elicoptere. Surse: Măsura a fost luată în regim de urgență pentru a fi atribuită unei anumite companii

IGSU a reluat a treia oară licitația de 272 milioane euro pentru achiziția a 12 elicoptere. Surse: Măsura a fost luată în regim de urgență pentru a fi atribuită unei anumite companii

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU), condus de generalul Dan Paul Iamandi, a reluat pentru a treia oară o licitație de 272 milioane euro pentru achiziția a 12 elicoptere de tip mediu și greu multifuncțional pentru zonele de uscat și maritim. Potrivit newsweek.ro, care citează surse din MAI, IGSU a cărui activitate se desfășoară sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a reluat procedura de licitație pentru a fi atribuită cu dedicație unei anumite companii.

IGSU a dorit să achiziționeze elicopterele încă din 2018, însă procedura de licitație a fost anulată pe 1 noiembrie 2018, apoi a fost reluată și anulată din nou, pe 15 aprilie 2019, pe motiv că nu s-a depus vreo ofertă.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat în luna martie că a semnat documentele pentru ca IGSU să primească o finanțare de 682 milioane euro de la Comisia Europeană pentru combaterea răspândirii COVID-19. Pe lista de dotări care urmează să fie achiziționate de către IGSU se află și 12 elicoptere.

În acest context, licitația a fost reluată după ce specificațiile tehnice au fost modificate radical. În acest sens, masa Maximă la Decolare (MTOW), VTOL a fost redusă de la minimum 8.000 kg la minimum 7.500 kg, astfel încât o anume companie să poată să vândă modelul de elicopter H175, ce se încadrează noilor limite stabilite.

Potrivit sursei citate, dacă limita la MTOW ar fi fost menținută la 8.000 kg, Airbus putea participa la licitație cu elicopterul H215, o versiune îmbunătățită a elicopterelor din familia Super Puma, care ar fi fost produs la fabrica de elicoptere de la Ghimbav. În noile condiții, oferta Airbus o să fie făcută pentru H175, un elicopter mai ieftin.

Totodată, jurnaliștii de la Newsweek atrag atenția că încă de la sfârșitul anului 2018, directorul general al Airbus, Serge Durand, a trimis generalului Dan Paul Iamandi o scrisoare în legătură cu licitația pentru furnizarea de elicoptere prin care preciza că nu este de acord cu o serie de specificații tehnice menționate în caietul de sarcini al licitației din 2018. Printre motivele invocate de companie pentru refuzul de a participa la licitație s-au numărat condiția prin care se cere ca pe elicopterele furnizate să fie instalate radare perfecționate de căutare și penalitățile de 0,06% pe zi de întârziere și nelimitate, dar și faptul că plata se făcea 100% la livrare.

Compania Airbus Helicopters a început lucrările la fabrica de elicopetere de la Ghimbav, din județul Brașov, la finalul anului 2015. Deși lucrările au fost finalizate, nu a fost încă produs niciun model de elicopter. Compania a anunțat că la Ghimbav va fi asamblat modelul de elicopter H215, o variantă avansată a fostului AS332 C1e/L1e Super Puma.

Dan Paul Iamandi a fost numit în fruntea IGSU în timpul mandatului de ministru de Interne al lui Mihai Fifor. În toamna anului 2019 în presă au apărut informații că Paul Iamandi a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Ioan Popa”. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) menționează că nu a dat note informative.