IGSU spune că nu mai există stocuri pentru testele destinate școlilor, deși DDS Diagnostic, câștigătorul licitației, are la București peste 2 milioane de teste de mai bine de o lună: „Criza poate fi astfel depășită”

IGSU spune că nu mai există stocuri pentru testele destinate școlilor, deși DDS Diagnostic, câștigătorul licitației, are la București peste 2 milioane de teste de mai bine de o lună: „Criza poate fi astfel depășită”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DDS Diagnostic susține că are în stoc încă de pe 4 decembrie 2021 peste 2 milioane de teste ce fuseseră contractate de DSU-IGSU pe baza licitației câștigate de această companie, însă testele au fost refuzate la recepție de IGSU pe motiv că ar fi existat o întârziere de 30 de ore, astfel că distribuția de teste pe bază de salivă în școli a fost amânată.

DDS Diagnostic susține că a furnizat toate documentele necesare pentru a demonstra că „livrarea a fost întârziată 30 de ore din motive imprevizibile și în afara posibilității de control a companiei, cauzate de apariția noii tulpini Omicron”. Compania amintește că, pentru această situație, a fost emis un aviz privind existența cazului de forță majoră, dar avizul, deși unul legal, nu a fost recunoscut de DSU-IGSU, care au invocat „motive procedurale, birocratice, fără legătură cu starea de fapt”.

Deși după 30 de zile, mai exact pe 5 ianuarie 2022, DDS Diagnostic a reușit să obțină o întâlnire la nivelul conducerii IGSU, întrevederea a fost, potrivit companiei, una „neconcludentă”.

„Reprezentanții IGSU încă nu au acceptat argumentele raționale pentru rezolvarea crizei, în contextul în care, chiar în timpul audienței, Șeful DSU a anunțat public că nu vor fi teste în școli și că nu există stocuri. DDS Diagnostic precizează că testele sunt încă în București și criza poate fi astfel depășită. Testele sunt gata de livrare de îndată, în interesul elevilor, cadrelor didactice și funcționării sistemelor de educație și de sănătate, în efortul de a limita răspândirea pandemiei”, spun reprezentanții companiei.

DDS Diagnostic susține că a informat Administrația Prezidențială, premierul, miniștrii Internelor, Sănătății și Educației, dar și ONAC și DSU-IGSU.

Compania a amintit că a organizat în decembrie o conferință de presă specială alături de Camera de Comerț a României și reprezentanți ai mediului de afaceri.

„Nu vreau să arunc acum o petardă, dar alții care au câștigat, care au trecut prin același proces, aviz de forță majoră dat tot de instituția noastră, eh, lor li s-a recunoscut avizul. E un caz și nu știu dacă cineva vrea să mențină România, cum spune Eurostat, pe ultimul loc la inovare-cercetare, că asta suntem, așa spune Eurostat, și tocmai când avem o firmă de cercetare românească încercăm să îi dărâmăm fundația”, declara președintele CCIR la acel moment.

Nu în ultimul rând, DDS Diagnostic susține că „peste 500 de antreprenori s-au solidarizat cu această cauză, atrăgând atenția asupra situației și asupra comportamentului ilogic al unor birocrați”, sub forma unei scrisori deschise.

„Echipa DDS Diagnostic are încredere într-un viitor mai bun pentru România, privește în sus și se așteaptă ca în următoarele 30 de ore să fie solicitată pentru livrarea testelor necesare elevilor și pentru evitarea astfel a răspândirii rapide a variantei Covid Omicron”, a punctat compania.