IGSU atrage atenția, pe Facebook, cu privire la „pericolul din timpul fermentării mustului”, precizările venind în contextul în care persoane au murit și alte șase au fost găsite inconștiente.
„Numai în ultimele două zile, opt persoane din județele Neamț și Bacău au fost găsite inconștiente. Din nefericire, cu toate eforturilor depuse de salvatori, două persoane au decedat. Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării tulburelului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale”, a declarat IGSU.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mai menționat că butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
”Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal”, afirmă instituția.
IGSU îndeamnă ca oamenii să fie mult mai prudenţi.
”Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective”, a conchis IGSU.