În anul 2022, „femeie de serviciu” se află încă în lista ocupațiilor COR: „Se caută femeie de serviciu, poate fi și bărbat”.

În anul 2022, femeie de serviciu se află încă în lista ocupațiilor COR: „Se caută femeie de serviciu, poate fi și bărbat”.
Asta duce la formulări cel puțin ciudate ale anunțurilor de angajare de genul: „Se caută femeie de serviciu, poate fi și bărbat”, sursă foto: captură YT

În ciuda atâtor legi europene pe egalitate de șanse într-un stat modern și democratic suntem obișnuiți în continuare să asociem femeile cu curățenia.

În majoritatea statelor europene această problemă deja a fost depășită

Faptul că pe lista COR există doar denumirea feminină a ocupației duce la formulări cel puțin ciudate ale anunțurilor de angajare de genul: „Se caută femeie de serviciu, poate fi și bărbat”.Tot în COR apare denumirea ocupațiilor „cameristă” – de parcă doar o femeie poate să întindă un cearșaf.

Pe lângă asta, folosirea doar a variantelor masculine pentru denumirile de funcții încălca și principiul egalității de gen. Formele feminine ale profesiilor ar trebui să fie mai des promovate, în special de femei, altfel, la nivel de mentalitate lucrurile nu se vor schimba.

Urmăriți B1TV.ro și pe