Din ce dată recomandă autoritățile programarea vacanțelor. Raed Arafat a făcut anunțul

Din ce dată recomandă autoritățile programarea vacanțelor. Raed Arafat a făcut anunțul
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Țara noastră se pregătește pentru un nou val de relaxare, iar un număr semnificativ al românilor deja și-a planificat vacanțele. Raed Arafat însă, spune că mai e nevoie de răbdare în acest sens.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat la Digi 24, joi seara, că luna iulie ar fi potrivită pentru programarea vacanțelor. Cel mai probabil, atunci va permite situația epidemiologică.

Totodată, Raed Arafat îi sfătuiește pe români să-și planifice vacanțele în țările cel mai puțin afectate de noul coronavirus.

Pericolul din aeroporturi

Chiar dacă noile cazuri de infectare sunt în scădere, iar măsurile de relaxare a restricțiilor ne permit să mergem în vacanțe în afara țării, epidemiologii atrag atenția la pericolul de infectare pe rutele aeriane. Una dintre destinațiile preferate ale românilor pentru vacanța de vară este Grecia. În acest context, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că, la începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria cu avionul. Potrivit acestuia, aeroporturile sunt cu siguranță ‘puncte nevralgice’ în această perioadă de epidemie de COVID-19.

„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi 24.

Noi măsuri de relaxare din data de 15 iunie

Începând din 15 iunie, românii s-ar putea bucura de noi măsuri de relaxare. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a precizat ca autoritățile ar putea decide renunțarea la cele 14 zile de izolare pentru cei care se întorc din străinătate. Și tot de la jumătatea lunii iunie s-ar putea redeschide mall-urile, a mai spus membrul Guvernului.

„Eu sunt optimist că, începând cu 15 iunie, nu va mai fi nevoie de această intrare în izolare. Vrem să relaxam și mai mult măsurile. Nu vorbesc doar de Bulgaria și Grecia, ci și de țările care au o incidență a cazurilor mică”, a explicat ministrul Virgil Popescu, luni seară, la TVR.