Începe judecata în dosarul delapidării fostei UTC București, cu prejudiciu de 15 milioane de lei. Decizia Curții de Apel București

Începe judecata în dosarul delapidării fostei UTC București, cu prejudiciu de 15 milioane de lei. Decizia Curții de Apel București
Foto: Pixabay

Curtea de Apel București (CAB) a admis contestația DNA și a dispus începerea judecății în dosarul ce vizează delapidarea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din București.

Procurorii îi acuză pe Ticu Plăcintă, fost preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB), și pe alți trei complici de un prejudiciu ce pășește 15,7 milioane de lei.

Decizia Curții de Apel București în dosarul delapidării fostei UTC

„Admite contestația DNA și după rejudecare instanța de Apel dispune începerea judecăți pentru inculpați Plăcintă Ticu, Plăcintă Laurențiu Bogdan, Mărgineanu Valentin, Ionescu Florin Adrian. (…)

Constată regularitatea actului de sesizare – rechizitoriul din data de 23 noiembrie 2022, emis în dosarul de urmărire penală nr.413/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, astfel cum a fost remediat de către procuror prin ordonanţa din data de 10 iulie 2023, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor PLĂCINTĂ TICU, MĂRGINEANU VALENTIN, IONESCU FLORIN-PAUL şi PLĂCINTĂ LAURENŢIU-BOGDAN. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii din data de 26 iunie 2023. În temeiul art.346 alin.2, 4 din Codul de procedură penală, dispune începerea judecăţii cu privire la inculpaţii PLĂCINTĂ TICU, MĂRGINEANU VALENTIN, IONESCU FLORIN-PAUL şi PLĂCINTĂ LAURENŢIU-BOGDAN, pe baza rechizitoriului din data de 23 noiembrie 2022, emis în dosarul de urmărire penală nr.413/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, astfel cum a fost remediat de către procuror prin ordonanţa din data de 10 iulie 2023. În temeiul art.275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu de la data de 13 februarie 2024”, se arată în minuta instanței.

Acuzațiile procurorilor DNA în dosarul delapidării fostei UTC

Amintim că, în noiembrie 2022, DNA a trimis în instanță dosarul delapidării patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) din București, prin intermediul unei firme paravan.

Ticu Plăcintă, fost preşedinte al Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB), e acuzat de abuz în serviciu. El și cei trei complici ai săi ar fi creat un prejudiciu de 15,7 milioane de lei, reprezentând venituri nerealizate de către FTMB şi, în acelaşi timp, foloase necuvenite obţinute de SC Tin Management Grup SA. DNA a mai susținut că, de asemenea, au fost „afectate şi lezate în mod grav şi interesele legitime ale organizaţiei de tineret”.

FTMB s-a înfiinţat în 1990 şi a preluat patrimoniul fostei UTC Bucureşti pentru a finanţa programe destinate tinerilor şi organizaţiilor de tineret. Numai că, spun procurorii, în perioada 21 iunie 2011 – 8 ianuarie 2020, Ticu Plăcintă ar fi deturnat obiectul de activitate pentru care a fost înfiinţată Fundaţia.

Acuzațiile DNA în cazul lui Ticu Plăcintă și complicilor săi:

  • „înființarea SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente și viitoare ale F.T.M.B. Ulterior, după înființarea SC Tin Management Grup SA, în scopul menționat mai sus, ar fi fost încheiate mai multe contracte (inițial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participație), în condiții vădit dezavantajoase pentru organizația de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent și viitor și redirecționarea a 85% din rezultatele financiare obținute în favoarea SC Tin Management Grup SA;
  • cooptarea în cadrul SC Tin Management Grup SA a unei societăți comerciale administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafață de 51.341 m.p. cu construcții speciale, situate într-o comună din județul Argeș și evaluat la 1.902.165 lei. În acest mod, F.T.M.B. a rămas cu 38,258% din acțiuni, iar societatea administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA și implicit și asupra patrimoniului F.M.T.B. deținând 60,846% din acțiuni;
  • încheierea unor acte adiționale prin care s-a modificat metoda de împărțire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine F.T.M.B. și 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA”.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`