Scene șocante în Delta Dunării: Cercetători străini, atacați de un grup de teribiliști. Autoritățile nu luat încă măsuri pentru reglementarea problemelor de acest fel (VIDEO)

Scene șocante în Delta Dunării: Cercetători străini, atacați de un grup de teribiliști. Autoritățile nu luat încă măsuri pentru reglementarea problemelor de acest fel (VIDEO)

Incident șocant în Delta Dunării. Un ornitolog român a fost victima unei întâmplări şocante, în timp ce era la plimbare cu barca împreună cu un grup de colegi germani. Cercetătorii au fost atacați de niste indivizi pe un canal care duce spre Lacul Trei Iezere.

Incindentul are loc în contextul în care reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Ministerului Mediului nu fac nimic pentru a reglementa această problemă din Delta Dunării.

Ornitologul Daniel Petrescu a publicat imaginile pe pagina sa de Facebook. Cercetătorul a povestit cum a decurs întregul incident.

„Ieri spre seară ieşim la o plimbare cu şalupa spre Lacul Trei Iezere, cu un grup de ornitologi din Germania. Aproape de intrarea în lac apare o barcă rapidă condusă aparent de nişte băieţaşi turmentaţi care accelerează şi trec pe lângă noi în trombă provocând un val de un metru ce aproape ne-a zburat de pe scaune. Am făcut semn să oprească dar nici vorbă. Conducătorul a întors barca şi a revenit în trombă înjurând şi tachinându-ne, iar după câteva schimburi de urări s-au întors şi au făcut o nouă rundă în jurul bărcii spre stupefacţia nemţilor”, a scris Daniel pe contul său de Facebook. Acesta a povestit cum era să își piardă un ochi din cauza tinerilor scandalagii.

”Unul din ocupanţii bărcii a aruncat cu un pahar de sticlă lovindu-mă direct în ochi. La impact, paharul s-a spart producându-mi mai multe tăieturi, dintre care două destul de adânci. Clienţii mei au rămas stupefiaţi la vederea sângelui care ţâşnea din faţa mea, crezând că am pierdut un ochi”, a mai scris ornitologul.

Bărbatul susţine că autorităţile vor stabili cine sunt cei vinovaţi de acest incident. Daniel se ocupă în general cu organizarea excursiilor cu Deltă şi spune că s-a mai întâlnit cu astfel de situaţii.

„De ani de zile nimeni nu face nimic în privinţa teribiliştilor de bani gata sau a celor ce consideră Delta Dunării că un tărâm al nimănui unde nu există lege, reguli sau bun simt. În România lui 2019 încă domneşte legea lui – Bă tu ştii cine sunt eu? – Bă săracilor şi Bă eu am bani şi fac ce vreau. Problema este că nimeni, dar absolut nimeni nu ia nicio măsură pentru a combate aceste derapaje care în scurt timp vor duce la probleme şi mai serioase în Delta Dunării”, a mai scris ornitologul pe Facebook.

De asemenea, Daniel Petrescu spune că bărcile rapide care circulă prin Delta Dunării au un impact major asupra mediului.

„Deja prezenţa miilor de bărci rapide ce vântură apele rezervaţiei are un impact semnificativ asupra mediului în tot ansamblul lui dar în combinaţie cu nesimţirea, lipsa de educaţie şi nerespectarea legii va duce la transformarea acestui mic paradis într-un parc de aventură în care adrenalina dată de motoarele de mare putere va fi singură atracţie.

Eu spun că a sosit momentul să luăm atitudine şi să punem puţin piciorul în prag pentru că altfel ne tăiem craca de sub picioare. Aş dori să văd şi eu măcar o clarificare a legii care permite accesul pe teritoriul rezervaţiei, să văd că cineva se gândeşte mai departe de ziua de mâine”, se mai arată în postarea cercetătorului.

Guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, a explicat că încă din 2017 a fost propusă reglementarea traficului în Delta Dunării în funcție de capacitatea motoarelor ambarcațiunilor. Totuși, aceste situații au rămas în continuare nereglementate în condițiile în care operatorii turistici au criticat iniţiativa.

Incidentul de sâmbătă este toți primul în care o persoană a fost rănită.

„Cazurile de genul acesta sunt izolate. Au mai fost, este adevărat, dar nu la fel de violente. Sunt probleme cauzate de unii turişti, nu de localnici”, a declarat Muşetescu, potrivit Agerpres.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe