INSP: Până pe 9 mai au fost identificate 10 cazuri de infectare cu tulpina indiană. Toţi sunt cetăţeni indieni

INSP: Până pe 9 mai au fost identificate 10 cazuri de infectare cu tulpina indiană. Toţi sunt cetăţeni indieni
Foto: Pixabay

În România au fost identificate, până la data de 9 mai, 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 a coronavirusului, cunoscută şi sub denumirea „tulpina indiană”, care este considerată de către autorităţile de la nivel european drept una dintre variantele „de interes” şi nu „de îngrjorare”, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

INSP arată că apariţia unui singur caz de infectare cu această tulpină la nivelul României într-un document publicat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor se explică prin faptul că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID, scrie News.ro.

Toate cazurie au fost confirmate la cetăţeni indieni.

Instituţia a menționat, într-un comunicat dat publicităţii vineri, de ce într-un document al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) România figurează cu un singur caz în care ar fi fost secvenţiată această tulpină virală.

„În urma noilor informaţii apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum şi o sinteză a situaţiei din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Braşov, iar 7 din focarul de la Popeşti-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetăţeni indieni. Cu referire la diferenţa dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menţionate astăzi pe site-ul INSP şi un singur caz care apare în documentul ECDC, menţionăm că analiza de situaţie a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informaţiile legate de tulpinile secvenţiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvenţieri şi nu INSP. Diferenţa de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvenţele în platforma GISAID” conform sursei.

INSP menţionează că iniţial, pe 5 mai, când a fost identificat focarul de infecţie de la Popeşti Leordeni, „la acel moment se cunoştea faptul că varianta identificată prin secvenţiere avea doar una dintre cele două mutaţii prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parţial asemănătoare cu cea care cauzase o creştere a numărului de cazuri în India”.

„Facem precizarea că Ministerul Sănătăţii a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate”, completează INSP.