Ion Cristoiu: „De teama ştiu eu cui, Mugur Isărescu falsifică Istoria României”

Ion Cristoiu: „De teama ştiu eu cui, Mugur Isărescu falsifică Istoria României”
Foto: luju.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a ales să vorbească în postarea zilnică de pe blogul personal despre Muzeul Tezaurului BNR inaugurat la Tismana.

În prezenţa Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, s-a inaugurat la Tismana Muzeul Tezaurului BNR.

„Am studiat la Bibliotecă şi în arhive tot ce- a făcut Mareşalul Antonescu în 1944, mai precis pînă la 23 august 1944. M-a preocupat şi mă preocupă în continuare această perioadă din Istoria României şi pentru că țin să-mi imaginez ce încerca elita politico-militară şi intelectuală a României în faţa Tăvălugului rusesc în năpustire către țară”, a preciat Ion Cristioiu.

Jurnalistul a mai amintit că pe data de 18 martie 1944, ruşii au forţat Nistrul pătrunzând pe teritoriul României, iar pe data de 26 martie 1944, trecuseră Prutul, cucerind localitățile Botoşani, Rădăuţi, Bălţi, Paşcani.

Cu toate acestea, cu numai trei ani înainte, Armata Română trecuse Prutul în Basarabia.

Din 17 aprilie 1944 noi, românii, am avut un răgaz, moment în care Mareşalul a încercat să negocieze cu Aliaţii ieşirea României din Război.

Mareșalul se afla într-o cursă contracronometru cu anglo-americanii, debarcaţi în Normandia, pentru cine intră primul în Berlin, însă în timp ce Mareşalul cerea ca Basarabia şi Bucovina să fie discutate după Război, Stalin s-a trezit cu oferte mult mai generoase din partea lui Iuliu Maniu, din partea Regelui şi din partea lui Gheorghe Tătărescu.

Punerea la adăpost a Tezaurului românesc a fost o altă preocupare a Mareșalului. Din aurul dat de nemţi, a creat un Fond în Elveţia, care urma să fie folosit de membri ai elitei, plecaţi peste graniţă.

Tezaurul trebuia pus la adăpost era cel al BNR. Din acest motiv, Mareşalul Antonescu a cerut BNR propuneri de punere la adăpost a Tezaurului. Printre scenariile vehiculate a fost și cel al scufundării în Dunăre. S-a ajuns pînă la urmă la decizia transportării şi adăpostirii la Mînăstirea Tismana.

„Pe 6 septembrie 1944, Consiliul General al BNR, dîndu-şi seama că Tezaurul putea fi descoperit de ruşi, cu aprobarea Guvernului Sănătescu, l-a mutat într-o peşteră din apropierea mănăstirii.
În 1947, Tezarul a revenit la București. Cu vreo cîţiva ani în urmă, ajungînd la Tismana, am fost dus să văd peştera. În această peşteră, BNR a decis în 2013 să amenajeze un Muzeu”, a mai amintit Ion Cristoiu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ţinut un discurs cu prilejul inaugurării, dar „Mareşalul Antonescu nu există în Operaţiunea Tezaurul BNR”.

„Pentru a-i ieşi această grosolană falsificare a Istoriei naţionale, Mugur Isărescu apelează la o şmecherie ieftină. Reduce Operaţiunea, care cuprinde în chip necesar Hotărîrea Mareşalului de a pune la adăpost Tezaurul, Transportarea Tezaurului în secret, să nu ştie nici nemţii, doar la mutarea în peşteră.

Dar chiar și această Operațiune e falsificată, deoarece e pusă exclusiv pe seama funcționarilor BNR de la vremea respectivă, cînd un rol deosebit la avut premierul Constantin Sănătescu. Astfel, falsificată Istoria, tînărul de azi, care l-a urmărit pe Mugur Isărescu, rămîne convins că, în 1944, BNR, cu de la sine putere, fără să ştie Mareşalul Antonescu a transportat la Tismana 200 de tone de aur”, a mai spus Ion Cristoiu.

Mugur Isărescu nu spun e nimic Mareșalul Antonescu pentru că ar fi fost obligat să spună ceva bun despre o personalitate contradictorie prezentată de propaganda oficială de azi drept un Monstru.