Ion Cristoiu: Pentru că Istoria e de genul feminin, marii ziariști, de regulă, bărbați, nu-i pot prevedea hachițele

Ion Cristoiu: Pentru că Istoria e de genul feminin, marii ziariști, de regulă, bărbați, nu-i pot prevedea hachițele

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de vineri", de pe blogulsău despre relatarea asasinării arhiducelui Franz Ferdiand, din ediția publicației Adevărul din 1914.

Cristoiu dă exemplu abordarea sobră a publicație, care evită titlurile senzaționale și atrage atenția asupra faptului că jurnaliștii nu au prevăzut că evenimentul va fi precedat de izbucnirea Primul Război mondial.

"Lectura relatărilor arată că ziarul era la curent cu toate telegramele de presă. Remarc abordarea sobră, de tip Adevărul, care evită titlurile senzaționaliste, tipărite cu litere de o șchioapă. Constantin Mille vorbeşte în textul său de urmările atentatului:

Moartea tragică a moştenitorului tronului austriac va avea drept urmare o eră de reacţiune şi de prigoniri, va da putinţa ca forţele reacţionare să se deştepte nu numai în Austro-Ungaria, dar poate chiar în alte multe state…>>

Marele editorialist reduce urmările împușcăturii de la Sarajevo la sporul de prigoniri din Imperiul Austro-Ungar.

Peste o lună, pe 15 iulie stil vechi, 28 iulie stil nou, avea să izbucnească Primul Război mondial.
Ce zic eu?

Că nici marii ziarişti nu pot ghici ce se va întîmpla în Istorie, deoarece sînt de regulă bărbaţi, iar Istoria de genul feminin.

Cînd nu poţi să prevezi hachiţele nevestei, cu care stai de o viaţă, cum să le dibui pe cele ale Istoriei, o străină pe care nici măcar n-ai văzut-o vreodată?!", notează Cristoiu în "Gândul de vineri".

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)