Ionel Dancă: ”Există toate scenariile pe masă pentru 15 mai, inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă”

Ionel Dancă: ”Există toate scenariile pe masă pentru 15 mai, inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă”

Ionel Dancă, Şeful Cancelariei prim-ministrului, a făcut referire la evoluţia epidemiei de coronavirus în România, precizând că „situaţia rămâne în continuare riscantă”.

În acest context, autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, inclusiv cel privind prelungirea stării de urgenţă şi după data de 15 mai, dacă situați ao va impune.

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă”, spune Dancă, care face apel în continuare la vigilență.

Acesta a mai afirmat că situația nu neapărat de autorităţi, ci mai ales de evoluţia infecţiilor, care iar a înregistrat o creștere pe teritoriul României, cel mai probabil pe fondul unei „relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei”.

„Din păcate, nu putem să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen”, a concluzionat Ionel Dancă duminică, într-o intervenţie la Digi 24.

Șeful Cancelariei a mai identificat câteva priorități în luarea deciziilor, în funcție de zonele ce prezintă un risc ridicat cu privire la răspândirea infecţiilor, cum ar fi restaurantele şi mall-urile, afirmând că acestea „nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”.

Ministrul de Interne: Se vor da amenzi și după 15 mai

Marcel Vela a declarat, sâmbătă seară, că și după data de 15 mai se vor mai acorda amenzi, pentru nerespectarea restricțiilor care vor mai rămâne în vigoare după relaxarea restricțiilor impuse de starea de urgență.

În acest context, Ministrul de Interne a precizat că, până în prezent, valoarea totală a contravențiilor aplicate de la începutul epidemiei se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei (aproximativ 120 de milioane de euro).

Primele măsuri de sprijin pentru românii afectaţi de epidemia de COVID-19

Ionel Dancă a anunțat, joi, că primul pachet de măsuri de sprijin adoptat de Guvern pentru românii afectaţi de criza coronavirusului este în vigoare şi produce efecte, precizând că alte măsuri sectoriale sunt în pregătire, pentru continuarea sau reluarea unor activităţi economice.

Printre măsuri se numără scutirea de la plata chiriilor pentru operatorii economici, dar și scheme de garanții și ajutoare de stat pentru IMM-uri.

Până în prezent, aproape un milion de români au primit șomaj tehnic, peste 200.000 de oameni au putut să-și amâne ratele la bancă, iar zeci de mii de companii au avut acces la credite cu garanții de stat și dobândă zero.

Alte măsuri pentru sprijinirea economiei:

– rambursarea TVA cu control ulterior
– suspendarea impozitului anual specific pentru industria Horeca pentru perioada suspendării activităților
– neimpozitarea avantajelor în natură asimilate salariilor acordate angajaților în izolare (în special pentru transportatori)
– extinderea deducerii din impozitul pe profit a sponsorizărilor pentru spitale și alte instituții publice
– amânarea la plată a TVA în vamă pentru anumite importuri necesare combaterii COVID-19
– creșterea plafonului pentru avansul acordat în contractele de lucrări publice la 30% (în special pentru sectorul construcțiilor)
– suspendarea taxei de spectru pentru radiodifuzori și amânarea la plata a taxei de spectru pentru frecvența radio pentru operatorii telecom pânâ la 31 octombrie 2020
– prelungirea termenului pentru depunerea situațiilor financiare pentru 2019 până la 31 iulie 2020

Ultima oră
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)