Revoluţia sistemului internațional de unități. În 2019, un kilogram nu va mai cântări … un kilogram

Revoluţia sistemului internațional de unități. În 2019, un kilogram nu va mai cântări ... un kilogram

Ne aflăm în faţa celei mai mari revizuiri a sistemului internațional de unități, de la înfiinţarea sa, în 1960.
Sistemul conţine şapte unităţi fundamentale: metrul, kilogramul, secunda, amperul, kelvinul, molul şi candela.

Kilogramul, dar şi amperul, kelvinul şi molul urmează să fie redefinite în luna noiembrie a acestui an, la Conferinţa generală privind greutăţile şi unităţile de măsură, scopul revizuirii fiind acela de a defini aceste unităţi în raport cu constantele fundamentale şi nu arbitrare aşa cum a fost până acum. Această decizie a fost adoptată de curând în cadrul unei reuniuni la Paris, Franţa.

Cu toate că aceste modificări nu vor afecta oamenii, ele sunt de mare importanţă pentru cercetarea ştiinţifică care necesită un nivel ridicat de precizie în calcule. Noul sistem, care va intra în vigoare din luna mai 2019, va permite cercetătorilor să efectueze mai multe experimente pentru a relaţiona unităţile de măsură cu constantele, scrie epochtimes-romania.com.

Kilogramul este singura unitate fundamentală formată cu ajutorul unui prefix. Astfel, deşi conform prefixului kilo un kilogram este 1.000 grame, nu gramul este considerat unitatea fundamentală, ci kilogramul.

Iniţial, kilogramul a fost definit ca fiind masa unui decimetru cub de apă distilată la temperatura de 4 °C şi presiune atmosferică normală. Dar pentru că definiţia presiunii face apel la unitatea de măsură pentru masă („cerc vicios”), din punct de vedere formal aceasta nu e o definiţie corectă. Definiţia corectă pentru kilogram este masa etalonului, păstrat din 1889 într-un seif de la Biroul de Măsuri şi Unităţi din Sevres, Franţa.

Însă acest kilogram original a pierdut 50 micrograme într-un secol, iar acest lucru se datorează faptului că obiectele pot pierde cu uşurinţă atomi sau pot absorbi molecule din aer.

Deoarece toate cântarele din lume sunt în conformitate cu acest kilogram original, atunci când calculează greutatea o fac în mod incorect.
Noua unitate va fi măsurată cu scara watt sau Kibble, un instrument care permite compararea energiei mecanice cu cea electromagnetică folosind două experimente separate.