Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor din Colectiv (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor din Colectiv (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, vineri dimineață, o coroană de flori în memoria victimelor de la clubul Colectiv, la cinci ani de la tragedia care a îndurerat o țară întreagă. Tot în această zi, șeful statului promulgă legea care prevede că tot tratamentul persoanelor rănite în incendiu, fie că e în țară sau în străinătate, va fi suportat din bugetul Ministerului Sănătății.

UPDATE, 30 octombrie, ora 09.09: Președintele Klaus Iohannis a depus o coronă de flori în memoria victimelor de la Colectiv și a ținut un mic moment de reculegere. Nu a făcut nicio declarație.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Iohannis va depune o coroană de flori în memoria victimelor de la Colectiv și va promulga legea ce dă tratament gratuit pe viață răniților

Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va depune vineri, de la ora 09.00, o coroană de flori în momoria victimelor de la Colectiv. Coroana va fi așezată chiar în locul în care, acum cinci ani, avea loc tragedia ce a ucis 64 de oameni și a rănit alte câteva sute. O a 65-a victimă s-a sinucis ulterior de dorul persoanei iubite, pe care o pierduse în incendiu.

Tot vineri, șeful statului va promulga legea prin care tot tratamentul de care vor avea nevoie și de aici încolo persoanele rănite va fi decontat de Ministerul Sănătății.

„Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi pot să vă spun în premieră că exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea despre care aţi vorbit, deci, legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, declarase președintele Iohannis, în cadrul conferinței de presă de miercuri.

Legea, adoptată pe 14 octombrie de către Camera Deputaților, ca for decizional, dă tratament gratuit pe viață victimelor din clubul Colectiv. Astfel, cheltuielile aferente oricăror tratamente, fie că sunt în ţară sau în străinătate, vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

France Presse, material cutremurător la 5 ani de la Colectiv

Agenția France Presse a realizat un material cutremurător la cinci ani de la producerea incendiului din club. Jurnaliștii au vorbit cu mai victime ale tragediei, părinți ale unor tineri decedați și cu medici.

Concluzia a fost că în cinci ani nimic nu s-a schimbat. Vinovații nici acum nu sunt după gratii, pentru că încă se judecă apelul în dosar. Nici politic nu a plătit nimeni. Cristian Popescu Piedone, condamnat la opt ani și șase luni de închisoare în primă instanță, a participat la alegerile locale din septembrie și chiar a fost ales primar al Sectorului 5.

„Ni s-a dat o palmă peste față nouă, tuturor. Nu m-am enervat pentru că a câștigat, ci pentru că i s-a dat voie să candideze”, a susținut Flavia Lupu, tânăr rănită în incendiu.

După incendiu, Guvernul condus de Partidul Social Democrat, a demisionat doar pentru a fi reinstalat un an mai târziu, în urma unor alegeri câștigate detașat. Pentru mulți, acela a fost un prim semna că SCHIMBAREA nu va mai veni.

Nici în sistemul sanitar nu s-a produs revoluția la care ne așteptam sub șocul tragediei.

„E un sistem construit pe amatorism, fraudă și corupție”, a declarat medicul Camelia Roiu, care acum patru ani a prezentat o înregistrare în care se vedea cum rănile unui pacient erau mâncate de viermi. Pacientul era tratat pentru arsuri grave la spitalul din București în care Roiu și acum lucrează.

Eugen Iancu, al cărui fiu, Alexandru, a murit în incendiu, susține că trăiește „într-o țară în care nu există Justiție”. Întrebat cine e totuși vinovat pentru această tragedie, Iancu a răspuns: „Toți suntem, pentru că de 30 de ani trăim în complicitate și suntem gata să facem orice pentru a evita respectarea regulilor”.

Protest la 5 ani de la Colectiv. „Un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România”

Supraviețuitorii și apropiații ai victimelor din Colectiv plănuiesc un protest azi, față de incapacitatea sistemului judiciar de a-i pedepsi pe vinovați, chiar și la cinci ani de la tragedie.

Comintatea de pe Facebook a anunțat că va forma un lanț al memoriei între Curtea De Apel Bucuresti și clubul Colectiv. Oamenii vor păstra o distanță între ei ca măsură de precauție, în contextul epidemiei de coronavirus.

„Acum 5 ani, un lanț al durerii ne-a îngenuncheat #colectiv. Copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți au ars pe 30 octombrie 2015 și ne-au schimbat viața fără ca măcar să știe asta.

La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, un lanț de aroganță și impostură încă ne îmbolnăvește în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după #colectiv, un lanț de nepăsare și iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovații în justiție.

La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate!”, se arată în mesajul postat pe Facebook.