Klaus Iohannis, despre reluarea cursurilor în zonele defavorizate: „Regretabil, ca în fiecare an, mai există și excepții” / „Nu este posibil ca din Capitală să se rezolve problemele din fiecare comunitate” (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre reluarea cursurilor în zonele defavorizate: „Regretabil, ca în fiecare an, mai există și excepții” / „Nu este posibil ca din Capitală să se rezolve problemele din fiecare comunitate” (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Printre subiectele abordate, șeful statului a făcut și declarații legate de începerea școlii, pe 14 septembrie, în contextul pandemiei de coronavirus pe teritoriul României.

Reporter: „Domnule Președinte, ați mulțumit celor care s-au implicat în acțiunile pentru deschiderea școlii. Există însă multe semnale din țară, de la profesori, de la părinți, în legătură cu situații mai degrabă confuze, în multe localități. De exemplu, pe lista localităților care intră pe scenariul roșu sunt comune în care primarii spun că nu există nici măcar semnal la internet, copiii nu au tablete, deci e aproape imposibil ca școala să se desfășoare acolo exclusiv online. Pe de altă parte, în orașe sunt părinți care ezită să își trimită cu copiii la școală, chiar dacă acele localități ar fi pe scenariul verde. În aceste condiții, dumneavoastră, ca șef al statului și ca profesor, ce notă ați da autorităților care au fost implicate în acest proces, nu doar Ministerului, ci și autorităților locale?

Klaus Iohannis: „Este cam neobișnuit să se dea note înainte să înceapă școala, mă abțin la acest capitol. Este firesc că ne îndreptăm atenția și asupra excepțiilor, acolo unde lucrurile nu funcționează. Mii și mii de școli din România au lucrat și au rezolvat problemele. Marea majoritate a copiilor vor merge la școală, lucrurile vor fi pregătite și vor funcționa.

 

Klaus Iohannis, despre reluarea cursurilor în zonele defavorizate

 

Regretabil, ca în fiecare an, fiindcă nu suntem unde dorim să ajungem, poate după ce implementăm „România Educată”, mai există și excepții, și chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate. Și am constatat o implicare exemplară nu numai la autoritățile centrale ci și la autoritățile locale”, a declarat președintele României.

„Poate faptul că începe școala în campanie nici nu este așa rău. Fiecare primar, evident, are ambiția să arate că poate să rezolve și problemele școlii, ceea ce este foarte bine. Sunt convins că, și pentru aceste excepții, unde problemele încă nu sunt rezolvate, din păcate, se vor găsi soluții în zilele următoare. Se vor implica și autoritățile centrale, acolo unde se poate, fiindcă nu este posibil – și asta am spus-o din capul locului – nu este posibil ca de aici, din Capitală, să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate. Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar și sunt convins că soluții se vor găsi”, a mai spus Klaus Iohannis în declarația de miercuri după-amiaza.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

 

Klaus Iohannis: Întotdeauna există categorii vulnerabile

 

„Întotdeauna există categorii vulnerabile și este treaba Guvernului și a autorităților locale să se ocupe de ele și se vor ocupa. Eu sunt convins că nu toate problemele sunt rezolvate, dar am convingerea că lumea se va implica și va găsi repede soluții și acolo unde apar probleme importante, sunt convins că inclusiv Guvernul se va implica în soluționarea lor”, a concluzionat Klaus Iohannis, dând asigurări că a avut mai multe discuții cu cei responsabili din Guvern, în acest sens.

 

Victor Ponta, despre școlile din mediul rural

 

Într-o intervenție în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, de marți seara, liderul Pro România a declarat că revenirea elevilor la cursuri în contextul pandemiei de coronavirus nu face decât să adâncească diferențele care există deja între locuitorii din mediul rural și cei de la oraș.

Întrebat dacă își va duce copiii la școală, Victor Ponta a răspuns: ”Da, dar copiii mei, ca și alți copii din București, sunt privilegiați pentru că stau într-un oraș mare, unde primăriile au bugete mari, unde putem să le cumpărăm mască, dezinfectant, au tabletă, au internet. Problema este că noi, de fapt, în acest moment, mărim discrepanțele între copiii care trăiesc în zone bogate – București, Cluj, Timișoara, Iași – și ceilalți. Sunt 6.200 de școli în România, dintre acestea jumătate nu au nici măcar condiții clasice de igienă, dar tablete, gel dezinfectant, la fel profesorii. Eu cred că, în acest moment, noi rupem România și mai tare, în loc să o facem mai unită și mai solidară”, a declarat Victor Ponta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:20 - Cutremur de 3,7 grade în România. Seismul, resimțit în mai multe orașe
08:13 - SUA ar urma să înarmeze Ucraina cu rachete anti-navă avansate pentru a înlătura blocada navală rusă
07:53 - Fostul președinte rus Medvedev: În contextul „sancțiunilor nebunești”, Rusia nu poate continua „aprovizionarea cu alimente” / „Nu merge aşa, nu suntem idioţi”
07:34 - Zelenski, despre situația din Donbas: „Acolo este iadul. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni”
07:13 - G7 va trimite un ajutor de 18,4 miliarde de dolari Ucrainei. Grupul este pregătit „să facă mai mult dacă este nevoie”
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”