Kovesi: Analizele noastre ne arată că peste 60% din hotărârile de condamnare sunt decizii cu suspendare

Kovesi: Analizele noastre ne arată că peste 60% din hotărârile de condamnare sunt decizii cu suspendare

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că peste 60% dintre pedepsele date de judecători sunt cu suspendare.

Întrebată, la Europa FM, cum vede deciziile recente ale instanțelor care au pronunțat pedepse cu suspendare sau mai mici decât cele date inițial, Kovesi a declarat: ”Din perspectiva noastră, o condamnare definitivă este o finalitate în dosar, analizele noastre ne arată că peste 60% din hotărârile de condamnare sunt decizii cu suspendare. Individualizarea pedepsei ține de judecător. Important este ca pedeapsa să fie în limitele prevăzute de lege. Noi, ca procurori, trebuie să verificăm dacă pedeapsa se încadrează în limitele legii. Din punct de vedere statistic, peste 60% din dosare sunt cu suspendare. Dar acest lucru nu trebuie să creeze impresia că acea persoană este nevinovată. Este totuși o condamnare”.

Întrebată cum reacționează procurorii atunci când află pedepsele hotărâte de judecători, Kovesi a răspuns: ”Nu ne putem lăsa impresionați că sunt pedepse prea mari sau prea mici. Ne continuăm treaba. DNA o să-și continue treaba. Important este că se obțin soluții de condamnare. Noi trebuie să analizam motivările judecătorilor și, în funcție de acestea, să ne adaptăm și noi practica”.

Urmăriți B1TV.ro și pe