Kovesi: Un cetățean a cerut DNA să furnizeze un ghid de depistare și prindere a corupților

Kovesi: Un cetățean a cerut DNA să furnizeze un ghid de depistare și prindere a corupților
Foto: Agerpres

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că primește multe sesizări de la cetățeni. Una dintre ele a surprins-o pe Kovezi: un român i-a sugerat să scoată pe piață un ghid de depistare și prindere a corupților.  

Pe lângă plângerile penale pe care le primim de la cetățeni, de foarte multe ori primim și încurajări și felicitări pentru activitatea pe care o facem. Dacă ar fi să mă refer la o propunere mai neobișnuită, da, într-adevăr, este una care mi-a atras atenția. Este vorba de un cetățean care ne-a spus că știe că DNA este implicată în multe investigații și că are foarte multe dosare complexe și de aceea ar trebui ca DNA să furnizeze un ghid pentru cetățeni prin care să-i învețe cum să prindă infractori care comit acte de corupție, ce metode să folosească și să încercăm să-i învățăm pe toți cetățenii cum să-i depisteze pe cei care comit fapte de corupție. Mi s-a părut un pic diferită această solicitare față de cele pe care le primim în mod obișnuit”, a declarat șefa DNA într-un interviu pentru Agerpres.

Kovesi este de părere că DNA-ul, în forma sa actuală, este un “model de exportat”, deoarece “investigațiile și condamnările din ultima perioadă” îi recomandă și pe plan extern.

De foarte multe ori suntem chemați, prin procurorii pe care îi avem în diferite programe, să furnizăm expertiză altor state membre ale Uniunii Europene sau altor state care doresc să acceadă la UE. Sunt foarte multe situații în care colegi de-ai noștri sunt experți în diverse programe. De altfel, și Raportul Anticorupție, care a fost întocmit anul trecut la nivelul UE, a arătat că DNA este una dintre cele 5 instituții ale UE care poate fi dată ca exemplu de bune practici”, spune șefa anticorupție.

În privința problemelor invocate de Fisc în recuperarea prejudiciilor, Kovesi consideră că aceste aspecte nu sunt recente și că ar fi trebuit făcute publice mai demult, adăugând că este important, totuși, că instituțiile statului au început un dialog pe această temă, chiar dacă a fost provocat de DNA.

Instituirea măsurilor asigurătorii și aplicarea instituției confiscării extinse este o prioritate pentru procurorii din DNA. În primele nouă luni ale anului sunt peste 187 de milioane de euro valori indisponibilizate de către procurori prin instituirea unor sechestre, prin blocarea unor sume de bani sau ridicarea acestora și depunerea în diverse conturi bancare. Este important ca, pe lângă investigația penală, să existe și o investigație financiară, să încercăm să recuperăm prejudiciile mai ales atunci când ele sunt cauzate statului și bugetului de stat, pentru că în principal acest gen de fapte le investighează DNA. Și, nu în ultimul rând, este important să dispunem și confiscări pe sumele de bani pe care persoanele pe care le cercetăm le dobândesc în mod ilicit”, afirmă Kovesi.

Interviu Laura Codruța Kovesi

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)