Laszlo Tokes, noi declaraţii instigatoare: Ce afirmă europarlamentarul maghiar despre anul Centenarului

Laszlo Tokes, noi declaraţii instigatoare: Ce afirmă europarlamentarul maghiar despre anul Centenarului

Anul Centenarul riscă să devină unul al escaladării tensiunilor între români şi comunitatea minoritată maghiară. Acest lucru, în special din cauza declaraţiilor instigatoare pe care le fac anumiţi lideri ai aceste comunităţi.

Europarlamentarul Laszlo Tokes anunţă că 2018 este anul autoderminării naţionale maghiare, iar comunitatea îşi va organiza programul în mod corespunzător, scrie rador.ro.

Acesta susţine că românilor care serbează Centenarul li se cuvine respect, dar trebuie admis că maghiarii din Transilvania nu au niciun motiv de sărbătoare, pentru că ei "nu se pot simţi acasă în patria lor".

Cel mai mare cadou pentru români şi maghiari este, conform europarlamentarului, sfârşitul postcomunismului, continuarea schimbării de regim şi, totodată, schimbarea de regim în domeniul politicilor privind minorităţile.

Tokes laudă continuarea anchetei efectuate de Parchetul Militar în dosarul Revoluţie în care a fost la rândul său audiat şi susţine că evenimentele din 1989 nu au fost altceva decât o lovitură de stat.

Acesta a avut un mesaj şi pentru UDMR, cerându-le să nu asiste la "guvernarea antidemocratică şi coruptă" a PSD-ALDE şi să nu legitimeze partidul a cărui preşedinte de onoare este autorul loviturii de stat din 1989, Ion Iliescu.

Laszlo Tokes a salutat proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, depus în decembrie la Parlamentul României de către József Kulcsár-Terza, parlamentarul Partidului Civic Maghiar (PCM), şi a catalogat drept ruşinos că nici parlamentarii UDMR, nici preşedintele PCM, deputatul Zsolt Biró, nu au participat la depunerea iniţiativei legislative. Laszlo Tokes şi colaboratorii săi au semnat la rândul lor Iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack.