Laura Codruța Kovesi: DNA are în lucru dosare mari care vizează persoane importante. A crescut numărul de denunțuri

Laura Codruța Kovesi: DNA are în lucru dosare mari care vizează persoane importante. A crescut numărul de denunțuri

Laura Codruţa Kovesi a anunţat că are în vedere modul în care vor fi gestionate bunurile şi imobilele confiscate în dosarul ICA. Anunţul a fost făcut în cadrul unui interviu pentru ziare.com.

„Bunurile şi imobilele confiscate în acel dosar au fost trecute în proprietatea statului. Vom fi atenţi cum vor fi gestionate”, a anunţat procurorul şef DNA, în cadrul unei discuţii despre modul în care sunt făcute recuperările de prejudiciu în dosare.

De asemenea, aceasta a mai anunţat că anul acesta va verifica toate imobilele confiscate în baza dosarelor DNA, pentru că şi procurorii anticorupţie au nevoie de un sediu nou.

Pe de altă parte, procurorul şef DNA s-a pronunţat împotriva iniţiativei legislative a senatorului PSD Şerban Nicolae, care prevede pedepsirea cu închisoare a tuturor celor care dezvăluie informaţii din dosarele penale.

„Nu se impune o asemenea reglementare. Există prevederi legale pentru situaţiile în care informaţii nedestinate publicităţii ajung în posesia publicului, indiferent cum. Nu e nevoie de o incriminare specială doar pentru dosarele penale. Avem legea privind accesul la informaţii clasificate, care spune care informaţii dintr-un dosar penal pot fi date publicităţii şi care nu. Avem un regulament stabilit de CSM. Opinia noastra este că articolul nu trebuie să fie adoptat”, a mai spus Kovesi.

Întrebată care este motivul pentru activitatea intensă din acest an a Direcției Naționale, implicit a numărului mare de dosare deschise, procurorul a răspuns: „În 2013 am format o nouă echipă managerială, mă refer la procurorii șefi adjuncți, la șefi de secție, șefi de servicii teritoriale, au fost implementate noi metode de management, prioritizare, s-au ocupat posturile vacante. Mult timp au fost procurori care nu doreau să lucreze la DNA, acum sunt foarte mulți care doresc acest lucru. Creșterea încrederii populației în ceea ce facem, a crescut și numărul denunțurilor cetățenilor și am deschis noi dosare cu persoane importante”.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a precizat că DNA are în lucru dosare mari, care vizează persoane cu funcții importante.

În ceea ce privește celebrul dosar Microsoft, în care DNA a cerut arestarea a 9 foști miniștri, procurorul a precizat că nu de la FBI a plecat ancheta, ci cercetarea este făcută de DNA.

„Este, într-un fel, „detonat” (n.r. dosarul EADS), ca să folosesc expresia dvs. În același dosar care vizează și licențele Microsoft sunt verificate și contractele denumite de presă EADS. Au fost încheiate în aceeași perioadă de timp. Nu avem două dosare diferite, Microsoft și EADS. Avem un singur dosar în care sunt verificate toate aceste contracte. Pe contractele care au vizat licențele Microsoft deja au fost făcute învinuiri, ceea ce nu s-a reușit și pe contractele cu EADS, urmare a modului în care e administrat probatoriul. În acest dosar cu EADS s-au făcut aproape zilnic audieri, ridicări de documente, percheziții domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziții informatice. Deci au fost strânse multe date și informații”, a mai spus Kovesi.

Valoarea contractelor Microsoft si EADS verificate în acest dosar depășește 1 miliard de euro, potrivit șefului DNA, care a arătat că prejudiciul este în curs de evaluare.

Ultima oră
19:38 - Ludovic Orban: Investițiile în comunitățile locale nu au voie să se oprească! Cel puțin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzute pentru PNDL 3. De la nivelul Guvernului trebuie să înceapă discuțiile aplicate
19:15 - Turiștii își pot lua adio de la porumbul de pe plajă. Vânzătorii ambulanți, amendați de polițiști
19:11 - Premieră: Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea înfiinţează o companie aeriană locală. Curse regulate către Bucureşti, din martie 2022 / Anunțul făcut de Ilie Bolojan și Florin Birta (VIDEO)
18:42 - Aproape 15.300 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. Peste 11.000 au primit prima doză
18:38 - Permisul de sănătate și vaccinarea îngrijitorilor, aprobate de Consiliul Constituțional din Franța
18:07 - Raed Arafat: La acest moment, întoarcerea la școală e planificată în condiții de normalitate (VIDEO)
17:57 - Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID prezintă o eficiență de 93%, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)
17:25 - Florin Cîţu, întrebat ce măsuri concrete a luat Guvernul în faţa valului 4 al pandemiei: Am ieșit din valurile anterioare mult mai bine decât celelalte ţări. Și acum vom lua cele mai bune soluţii (VIDEO)
17:20 - Bulgaria, în zona portocalie din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Autoritățile înăspresc măsurile sanitare. La ce trebuie să fie atenți turiștii