Laura Codruța Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: „E afacerea secolului”

Laura Codruța Kovesi, solicitată să investigheze modul în care Ursula von der Leyen a negociat achizițiile de vaccinuri anti-COVID: „E afacerea secolului
Inquam Photos / Octav Ganea

Suspiciunile cu privire la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, la nivelul UE, se întețesc. Numărul și prețul dozelor ridică semne de întrebare, iar contractele secrete încheiate din banii cetățenilor europeni accentuează neîncrederea în instituțiile de la Bruxelles. Astfel, partidul AUR a solicitat Parchetului European, în special procurorului-șef, Laura Codruța Kovesi, să demareze investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile.

„Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Acuzații grave la adresa Comisiei Europene, condusă de către Ursula von der Leyen

Numeroase anchete au apărut în presa internațională, dar și în cea locală, cu privire la achiziția serurilor anti-COVID-19. În aprilie 2021, New York Times a titrat „Cum a finalizat Europa înțelegerea pentru vaccinul Pfizer și SMS și apeluri telefonice”. Spiegel a notat, de asemenea, că instituția de la Bruxelles, Comisia Europeană, „șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată”. Jurnalistul român Adrian Onciu a relatat, de asemenea, faptul că soțul liderului Comisiei, Heiko von der Leyen, a jucat un rol-cheie în achiziția de vaccinuri, pentru sume colosale.

Scandalul de corupție este în plină floare, iar Florin Cîțu, premierul demis, încă nu a explicat clar de ce Guvernul României s-a înțeles cu Comisia Europeană pentru achiziționarea de 120 de milioane de doze ser anti-COVID-19, în condițiile în care țara noastră are o populație de 19 milioane de locuitori. Potrivit informațiilor publice, Comisia Europeană a negociat cu companiile farmaceutice în numele tuturor statelor membre UE.

Și DNA este implicată în „afacerea vaccinurilor”. Marți, 23 noiembrie, a fost termenul limită pentru Ministerul de Finanțe, pentru a preda documentele utilizate pentru achizițiile serurilor.

Contractele încheiate de Comisia Europeană cu marile companii farmaceutice, secretizate

În urmă cu o săptămână, liderii AUR și europarlamentarul Cristian Terheș au prezentat contractele secretizate ale Comisiei Europene, încheiate cu marile companii farmaceutice.

„Ia întrebați parlamentarii dacă aveți acces la contractele de vaccinare. Eu am cerut, ca europarlamentar, să îmi pună la dispoziție toate contractele. Am primit răspuns de la Ministerul Sănătății: Statele române trebuie să mențină confidențialitatea contractelor, deci nu vi le pot da.

Oamenii sunt chemați să voteze în orb. Așa am votat și în UE, eu am votat împotrivă, de principiu. Într-o astfel de chestiune atât de importantă să ajungem în situația în care deputații din camera decizională să voteze un proiect de lege pe contracte… Pe banii cui au fost votate vaccinurile? Pe banii românilor? Nu e normal să știe?”, a declarat Terheș.

Ultima oră
22:27 - Adrian Criț, directorul STB: Ponderea salariilor în bugetul STB e de 74%. E un procent enorm în condițiile în care s-au făcut angajări în ultimii ani pe bandă rulantă. În mandatul meu am redus personalul cu 600 de persoane (VIDEO)
22:21 - Lidia Buble s-a dat de gol! Interpreta nu mai suspină după Harlys Becerra. Cine o însoțește în vacanță exotică
22:18 - Cine a câștigat a doua luptă pentru imunitatea de la Survivor România 2022. A fost marcată prima ștafetă din noul sezon de la Pro TV
22:07 - Daniel Pavel, declarații despre Survivor România 2022. Prezentatorul de la Pro TV, povești din Republica Dominicană
21:29 - Cum va reacționa Rusia la sancțiunile Occidentului. Livrările de gaze ar putea fi „puse în pericol”
21:11 - Când începe Românii au talent 2022. Cine va face parte din juriul sezonului 12, de la Pro TV (FOTO)
21:05 - Momente de groază pentru Cristina Ich. Fiul vedetei a ajuns pe mâna medicilor: „M-am speriat îngrozitor. Era leșinat, nu mai schița un cuvânt, un gest”
20:57 - Nicușor Dan: 40% din vehiculele STB sunt în circulație. Una din marile probleme ale STB e influența total nesănătoasă pe care o are sindicatul majoritar. Oamenii care nu vor să fie în sindicat primesc turele mai grele (VIDEO)
20:45 - Sumele fabuloase încasate de vedetele de la Masked Singer (Pro TV). Cine a încasat peste 70.000 de euro
20:39 - Turiștii vaccinați, scutiți de obligativitatea testării PCR, în Marea Britanie