Liviu Dragnea, la dezbaterea cererii de eliberare condiționată: ”Cred că am stat destul în penitenciar” / Avocata fostului lider PSD: ”A fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare”

Liviu Dragnea, la dezbaterea cererii de eliberare condiționată: ”Cred că am stat destul în penitenciar” / Avocata fostului lider PSD: ”A fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată a fost dezbătută, marți, la Judecătoria Sectorului 5. Fostul lider PSD nu a fost dus în istanță, ci a dat declarații prin videoconferință. Instanța a rămas în pronunțare iar decizia care va fi luată nu va fi una definitivă.

Cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea: Ce au susținut fostul lider PSD și avocata sa în fața instanței

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a susținut în fața judecătorilor că acesta îndeplinește toate criteriile pentru a putea fie eliberat condiționat și că în detenție i-a fost încălcat inclusiv dreptul la sănătate. Mai mult, avocata a precizat că Dragnea a avut ”un comportament în general pozitiv”, a primit multe recompense și o singură sancțiune, anulată ulterior.

„A fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esenţial este să constataţi îndeplinirea condiţiilor. (…) A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveţi la dosar o societate care îl va încadra în muncă. (…) Să nu uitaţi că suntem în Săptămâna (…) înainte de Paşte”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.

La rândul său, fostul lider al PSD le-a spus judecătorilor că, din punctul său de vedere, a stat destul în detenție și că s-a reabilitat.

„Cred că am stat destul în penitenciar. M-am reabilitat, cred că pot face bine”, a susținut Liviu Dragnea.

Procuror:Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică, denotă că nu şi-a schimbat atitudinea

Pe de altă parte, procurorul consideră că atâta vreme cât Dragnea crede în continuarea că pedeapsa primită a fost una politică, acest lucru înseamnă că încă nu s-a îndreptat.

”Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică, denotă că nu şi-a schimbat atitudinea. Atât timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării şi se invocă imixtiuni politice, este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedepsa nu şi-a atins scopul. Aţi întrebat ce ar trebui să facă – să îşi asume condamnarea”, a spus procurorul.

În urmă cu o săptămână,Liviu Dragneaa primit aviz pozitiv pentru eliberare din partea Comisiei Penitenciarului Rahova.

Liviu Dragnea a fost condamnat, pe 27 mai 2019, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative