Loteria Română, aproape de colaps în urma contractelor păguboase ale vechii conduceri

Loteria Română, aproape de colaps în urma contractelor păguboase ale vechii conduceri

Loteria Română este la un pas de colaps din cauza contractelor păguboase incheiate de vechea conducere. Înainte de a părăsi scaunul de preşedinte al Loteriei, Gheorghe Benea a negociat un nou contract cu grecii de la Intralot. În ultimii opt ani, au dat o gaură companiei de aproximativ 215 milioane de euro, scrie Evenimentul Zilei.

Şi inspectorii Curţii de Conturi au atras atenţia autorităţilor că prevederile contractului de credit-furnizor încheiat între Loteria Română şi grupul de firme greceşti nu sunt benefice pentru statului român.

Gheorghe Benea, cel care a condus compania până acum şase săptămâni, a negociat prelungirea contractul de credit furnizor pentru implementarea programului video-loterie, dintre Loteria Română şi grupul de firme greceşti Intralot, Intracom şi Lotrom. Actul a fost parafat pe 1 septembrie 2003, de către Nicolae Cristea, preşedintele din acea perioadă al companiei.

Potrivit unor documente intrate în posesia Evenimentul Zilei, întâlnirea dintre reprezentanţii firmei Intralot şi Benea, fostul director, a avut loc anul trecut, pe 12 iulie. Ulterior, pe 30 august 2011, Benea a primit de la Intralot o ofertă finală în urma căreia grecii voiau 67,5% din încasările brute. Potrivit ofertei Intralot, care i-a fost înaintată lui Benea de către managerul grec al firmei, Fotios Mavroudis, procentele din încasările brute pe care le vroiau grecii scădeau doar cu 2,5%. Mai mult, voia o prelungire a contractului pe încă 10 ani, pentru 2013 – 2023. Pentru prima perioadă contractuală, ei şi-au redus pretenţiile doar cu 2,5%, urmând ca, pentru ultima parte a derulării afacerii, procentul lor să mai scadă cu încă 2,5 procente.

“Voi incerca, v-am spus, am grad de dependență de 97 la suta cu grecii. Pe acel segment de 3 procente voi încerca sa fac o creștere cât mai mare. Voi încerca să efecientizez cât mai mult costurile și interne și cu locațiile. Voi face o analiză a locațiilor pentru ca sunt anumite locații care nu produc bani dar sunt încă ținute cu cheltuieli destul de mari. Nu își au rostul,” a declarat Ghiță Dan Alexandru, preșeintele și directorul general al Loteriei Române.

Potrivit clauzelor contractuale, în primii trei ani grupul de firme greceşti a primit 80% din încasările brute. Numai între 2003 şi 2010, Loteria Română a virat în conturile grecilor 841,5 milioane de lei. Acest contract este încă în vigoare şi va expira pe 30 noiembrie 2013.

“ Din anul 2007 pana acum încasările au scăzut undeva la 50 la sută comparativ cu 2007 cu 2012. E un lucru alarmant!” a mai spus directorul general al Loteriei Române.

În urma acestei afaceri statul a fost păgubit cu 215 milioane de euro. Noul director spune că va aduce instituţia pe linia de plutire în următoarele 6 luni.

Loteria Română, aproape de colaps

Embed: " />
Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)