Lovitură pentru pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva. Cine poate participa

Lovitură pentru pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva. Cine poate participa
Sursa Foto: Avraam Travel

Creștinii ortodocșinu vor mai putea merge anul acesta la pelerinajul de la Sfânta Parascheva. Raed Arafat a explicat într-o conferință de presă cine poate participa la eveniment în contextul crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Un altfel de pelerinaj

Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a aprobat în ședința desfășurată luni, 05 octombrie, Hotărârea numărul 47 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice.

„Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”, se arată înhotărârea nr. 47 a CNSSU.

Prin urmare, la aceste evenimente vor putea participa doar credincioșii din localitatea unde se desfășoară manifestarea religioasă.

De asemenea, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a făcut precizări cu privire la organizarea sărbătorilor religioase.

”Referitor la organizarea sărbătorilor religioase. Acestea sunt permise numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localități. Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu este numai participarea la fața locului ci și pe durata transportului, un risc major, în autocare. Dacă se stă într-un mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată într-un autocar pentru ca toți ceilalți care au participat la sărbătoare să se întoarcă infectați acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat și sper că populația va înțelege. Sărbătorile se fac, dar doar cu cei care locuiesc în localitatea unde se desfășoară”, a declarat Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă.

Decizia vine în contextul în care pe data de 14 octombrie are loc pelerinajul de la Cuvioasa Parascheva de la Iași unde an de an merg acolo mii de credincioși din toată țara.

Reacția reprezentanților Arhiepiscopiei Iașilor după restricțiile anunțate de autorități

În urma hotărârii luate de către autoritățile competente, părinteleConstantin Sturzu, careeste și Consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor a avut o primă reacție.

”Arhiepiscopia Iașilor ia act de această decizie a autorităților. În esența ei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște.”, a scris părintele Constantin Sturzu pe pagina sa de Facebook.

Ultima oră
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis