Ludovic Orban, despre perspectiva scăderilor salariilor bugetarilor: „Sunt stabilite prin lege. Trebuie să trecem de acest tip de declarații” / Ce se va întâmpla cu salariul minim

Ludovic Orban, despre perspectiva scăderilor salariilor bugetarilor: Sunt stabilite prin lege. Trebuie să trecem de acest tip de declarații /  Ce se va întâmpla cu salariul minim

Premierul României, Ludovic Orban, a sugerat vineri că bugetarii nu vor avea diminuate salariile începând de anul viitor, pentru a reduce deficitul, așa cuma sugerat economistul șef al BNR. Premierul Ludovic Orban a precizat de asemenea că nici perspectiva înghețării angajărilor la stat nu este luată în calcul în contextul în care este nevoie de implicare pentru proiectele de absorbție a fondurilor europene:

„Cred că economistul șef al Băncii Naționale, poate se referă la salariile angajaților din BNR. În ceea ce privește salariile în toate instituțiile, în școli, în toate instituțiile publice, sunt stabilite prin lege. Sigur că noi avem în programul de guvernare optimizarea aparatului guvernamental, simplificarea procedurilor, schimbarea sistemului de evaluare a angajaților în sectorul public astfel încât să fie premiați cei care au rezultate și să nu fie premiați cei care nu au rezultate.

Trebuie să trecem de acest tip de declarații. România va avea de absorbit 80 de miliarde de euro…avem finanțări asigurate și prin contracte negociate cu Banca Mondială, cu Banca Europeană de Investiții, cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Va fi enorm de muncă în următorii ani. Oricine vrea să muncească va avea de lucru. Nu există niciun fel de rissc în această privință. Obiectivul nostru nu este să umblăm și să tăiem salariul, obiecivul nostru este să creștem veniturile românilor, în conformitate cu activitatea efectivă care este depusă de angajații din sectorul public”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Întrebat despre creșterea salariului minim, începând de anul viitor, premierul a declarat că această măsură trebuie luată pe baza unor indicatori obiectivi:

„Din punctul meu de vedere, salariul minim, ca și orice alt venit care depinde de reglementare publică trebuie să aibă la bază indicatori obiectivi care să fie în legătură cu activitatea economică. Salariul minim trebuie să fie legat de productivitate, de creșterea economică și de rata inflației.

De rata inflației, pentru că dacă ai inflație cresc prețurile și atunci trebuie apărată puterea de cumpărare, în ceea ce privește productivitatea angajatul trebuie să primească un bonus pentru creșterea productivității. În ceea ce privește creșterea economică trebuie să ducă la o creștere de venit. Mecanismul prin care se pun acești indicatori economici la baza unui calcul obiectiv urmează să fie rodul negocierilor cu partenerii sociali. Opiniile nu sunt…va trebui să găsim o soluție de mijloc”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Ultima oră
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”