M.A.I.: Peste 1.000 de persoane au fost salvate din nămeți în ultimele zile

M.A.I.: Peste 1.000 de persoane au fost salvate din nămeți în ultimele zile
Foto: B1 TV

Peste 1.000 de persoane au fost salvate din zonele înzăpezite în ultimele zile, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, în cadrul unei declaraţii de presă privind intervenţia în judeţele afectate de vremea severă.

”În ultimele 24 de ore, au acționat în teren peste 16.700 de forțe de intervenție – polițiști, pompieri, jandarmi și militari ai Ministerului Apărării Naționale. Aceste forțe au intervenit pentru deblocarea a peste 600 de autovehicule care rămăseseră înzăpezite și în care se aflau 1.194 de persoane. Acestea și-au continuat drumul în siguranță sau, în funcție de situație, au fost transportate în spații de cazare amenajate de autorități. Totodată, de la emiterea codurilor și până în prezent, au fost salvate alte 948 de persoane aflate în situații critice și 94 care reprezentau urgențe medicale grave, majoritatea bătrâni bolnavi, femei gravide sau copii în stare gravă.”, a transmis Monica Dajbog.

”Efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Tulcea însoţite de utilaje de deszăpezire au acţionat pentru deblocarea a peste 150 de autoturisme, evacuând în siguranță 100 de persoane și 14 copii, pasagerii din celelalte autoturisme continuându-și drumul în siguranță. De asemenea, au fost transportate spre unitățile spitalicești 6 persoane care necesitau dializă. Un echipaj din cadrul ISU Buzău s-a deplasat în localitatea Vâlcele pentru a prelua un copil de 3 ani, cu un vehicul cu șenile. Pompierii l-au transportat până la ambulanța SMURD, copilul ajungând în condiții de siguranță la Unitatea de Primiri Urgențe Buzău. Tot în județul Buzău, autoritățile au intervenit, în această noapte, pentru salvarea unui pacient în vârstă de 50 ani cu probleme cardiace din comuna Pănătău. La ora 03.00 dimineața, pacientul a fost internat în Spitalul orăşenesc Nehoiu.”, a mai anunțat reprezentantul MAI.

”Azi-noapte în Brăila, în jurul orei 23.00, la Serviciul 112 a fost semnalată dispariția unui bărbat. Efectivele de intervenție au găsit bărbatul în jurul orei 02.00 dimineața, adăpostit la o fermă. Acesta era într-o stare de sănătate bună și a fost preluat de un echipaj al ambulanţei. Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din județul Hunedoara care s-a rătăcit seara trecută în masivul Vulcan a fost găsit, după 3 ore de căutări, de o echipă a Serviciului Județean Salvamont. Turistul nu a necesitat îngrijiri medicale. În județul Vrancea o autospecială pe șenile de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență s-a deplasat, ieri, în satul Străjescu pentru a prelua un copil în vârstă de 6 luni. Copilul a ajuns în siguranță la secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Focșani. Efectivele ISU Vrancea au mai intervenit tot cu o auto-șenilată pentru transportul a trei femei cu probleme de sănătate grave.”, a explicat purtătorul de cuvânt.

”La Iași, în cursul acestei nopți, angajații Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au intervenit cu o autospecială pe șenile pentru a transporta la spital o femeie aflată în travaliu. Tot în cursul nopții, efectivele ISU Iași au intervenit pentru acordarea de îngrijiri medicale şi transportul la spital a unei femei însărcinate. Intervenția s-a încheiat cu succes, pacienta fiind preluată şi transportată în condiţii de siguranţă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi.

În județul Vaslui, angajații ISU au intervenit, cu un autocamion, o autospecială de transport personal şi victime multiple şi o auto-şenilată, pentru deblocarea unei ambulanțe care transporta doi copii bolnavi, aceștia ajungând în siguranță la spital. Din păcate, în cursul zilei de ieri două femei cu probleme medicale grave au decedat în ciuda eforturilor echipajelor de pe ambulanță de a le salva viața. În primul caz, în județul Vaslui, pacienta a fost preluată în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare dar, din nefericire, fără rezultat. În cel de-al doilea caz, în județul Tulcea, femeia nu anunțase că este însărcinată, nefiind, deci, luată în evidențele medicului de familie. În timpul transportului cu ambulanța, starea acesteia s-a agravat. Echipajul medical a depus toate eforturile pentru a-i salva viața, dar din păcate femeia a decedat. În județul Ialomița, în cursul zilei de ieri și în timpul nopții, s-a intervenit pentru deblocarea căilor de acces către 1.787 locuințe din localitățile Gheorghe Lazăr și Valea. S-a acționat pentru deszăpezirea drumurilor, iar la acest moment accesul se face în siguranță, în condiții de iarnă.”, a mai precizat Monica Dajbog.

”Mai sunt probleme în județul Brăila în ceea ce privește alimentarea cu apă în 59 de localități, iar în alte 43 de localități este întreruptă furnizarea energiei electrice. De asemenea, nu au curent electric alte 22 de localități din Buzău, Dâmbovița, Galați, Neamț și Tulcea. Conform datelor primite de la Electrica în acest moment se lucrează pentru remedierea defecțiunilor. În această dimineață, s-a redeschis circulația pe toate tronsoanele autostrăzii A2, precum și pe DN25 Galaţi – Tecuci și DN67C Novaci – Rânca. Pe DN2B Buzău – Brăila și DN21 Brăila-Bărăganul se menține restricţia pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Rămân închise 14 tronsoane de drumuri naționale pe care se acționează pentru deszăpezire. În această dimineață, toate porturile de la Marea Neagră au fost deschise traficului maritim. La acest moment nu mai este în vigoare nicio avertizare meteorologică, ultimele expirând în această dimineață la ora 6.00. Totuși, meteorologii ne avertizează că valorile termice vor continua să scadă. Vremea va fi deosebit de rece, geroasă în special dimineaţa şi noaptea, temperaturile putând coborî în depresiuni, până la minus 25 de grade. În aceste condiții, autoritățile locale rămân mobilizate pentru a putea interveni operativ în situațiile de urgență cauzate de vremea deosebit de rece.”, a explicat reprezentantul MAI.

”În această dimineață (marți-n.r.), mai multe misiuni cu elicopterele MAI au fost aprobate de către vicepremierul Gabriel Oprea. O aeronava MI 8 a transportat de la Iași la Bacău o femeie cu o sarcină atipică și complicații, precum și alți doi pacienți cu probleme medicale grave. Un alt elicopter de capacitate mare urmează să efectueze o misiune în Insula Mare a Brăilei pentru a transporta două persoane care au nevoie urgentă de asistență medicală. Totodată, un elicopter SMURD de tip EC 135 efectuează în prezent o misiune aero-medicală pentru transportul unei femei însărcinate din comuna Fântânele către spitalul din Iași. De altfel, la nivelul tuturor punctelor operare aero-medicală SMURD din țară se analizează posibilitatea derulării de misiuni aeriene în județele afectate de zăpezi, în funcție de condițiile meteo. Toate acțiunile de intervenție sunt coordonate prin Centrul Național de Coordonare Integrată a Intervențiilor care este activat 24 de ore din 24, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru zilele următoare, forțele de intervenție vor rămâne mobilizate până la îndepărtarea tuturor efectelor fenomenelor meteorologice.”, a conchis Monica Dajbog.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:26 - Amenzi usturătoare pentru românii care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar. Condițiile legale pentru tăierea porcului în 2022
12:25 - Nicolae Ciucă, despre aderarea la Schengen: Vom cere să se formuleze în Consiliul JAI de joi, prin vot, o decizie pentru România. Hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă (VIDEO)
12:20 - SUA nu împiedică Ucraina să își dezvolte propriile capacități de atac cu rază lungă de acțiune, spune șeful Pentagonului
12:14 - Medicii români se tem de o triplă epidemie fără precedent: peste 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în decurs de șapte zile
12:04 - Rareș Bogdan și liderul grupului PPE, în drum spre Viena pentru „ultimul asalt” privind aderarea României la Schengen: „Ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”
11:56 - Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent
11:52 - După protestele fără precedent, China relaxează restricțiile împotriva Covid-19
11:43 - 25 de persoane reținute pentru un presupus complot de extremă dreapta pentru răsturnarea statului german. Au fost efectuate arestări și în Austria, și în Italia
11:40 - O tânără mămică a avut parte de șocul vieții sale după ce a născut. Totul s-a întâmplat de Sfântul Nicolae
11:33 - Sărbători fără colindători? Orașul în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei