Magiunul de prune Sympathica (marcă proprie LIDL) – oprit de la comercializare

Magiunul de prune Sympathica (marcă proprie LIDL) – oprit de la comercializare
Foto: lidl.ro

Ca urmare a sesizărilor trimise autorităților competente de către reprezentanții companiei SONIMPEX SERV COM, producător al tradiționalului Magiun de prune Topoloveni și al dulcețurilor Topoloveana fără zahăr adăugat și fără conservanți, Magiunul de prune Sympathica, comercializat de rețeaua de magazine LIDL, a fost oprit de la comercializare din data de 13 iulie 2012, întrucât nu îndeplinește condițiile legale de etichetare și tehnologia de fabricare, se arată într-un comunicat de presă al companiei Sonimpex Serv Com.

În adresa primită astăzi, 25 iulie, de compania SONIMPEX SERV COM, din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se arată că în urma verificărilor întreprinse la sediul social al SC LIDL DISCOUNT Romania SRL, de o echipă mixtă de control (Direcția pentru Agricultură a Județului Prahova și Comisariatul Județean de Protecția Consumatorilor Prahova), au fost constatate următoarele nereguli în ce privește produsul Magiun de prune Sympathica:

– utilizarea denumirii de ”magiun de prune” pentru produsul analizat este abuzivă, întrucât acest produs este fabricat din materii prime precum ”piure de prune concentrat” și ”suc de prune concentrat”; aceste materii prime sunt obținute din prune în Serbia și exportate în Polonia, unde suferă o nouă procesare până la obținerea produsului finit, comercializat de rețeaua LIDL în România sub denumirea de ”magiun de prune”. Cele două materii prime nu sunt menționate în standardul profesional SP 334/119 MAGIUN DE PRUNE. De asemenea, conținutul de glucide declarat pe eticheta nutrițională este de 46,5 g /100 g, iar în SP 334/119 MAGIUN DE PRUNE conținutul de glucide specificat ar trebui să fie de minim 55%.

– produsul nu se încadrează nici în grupa gemurilor, reglementată de Directiva 2001/113/CE (privind gemurile, jeleul, marmelada din fructe și piureul de castane destinat consumului uman, act normativ european preluat de România prin Ordinul 523/808/351/2003 pentru aprobarea normelor cu privire la natura, conținutul, fabricarea și etichetarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe și a piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman), care prevede pentru gemuri un conținut de substanță uscată solubilă (reprezentată de glucidele din produs) de 60% sau mai mult.

– deși pe eticheta produsului se specifică 46,6 g glucide pentru 100 g, în buletinul de analiză nr. 120249875/24.05.2012 eliberat de SGS Institut Fresenius din Germania este specificat total zahăr 40 g / 100 g.

Prin urmare, având în vedere că produsul Magiun de prune Sympathica nu respectă nici normele interne, nici pe cele europene de fabricație (SP 334/1996 MAGIUN DE PRUNE, Directiva 2011/113/CE), autoritățile au recomandat pentru acest produs schimbarea denumirii în ”pastă tartinabilă”, au sancționat SC LIDL DISCOUNT SRL pentru încălcarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii cu 5.000 lei și au oprit produsul Magiun de prune Sympathica de la comercializare începând cu data de 13 iulie, întrucât ”nu îndeplinește condițiile legate de etichetare și tehnologia de fabricare”.

În ciuda sancțiunilor aplicate de autorități în urmă cu 12 zile, Magiunul de prune Sympathica se mai afla și astăzi, 25 iulie, pe rafturile magazinelor LIDL din București și Pitești (conform bonurilor fiscale atașate).

Despre SONIMPEX SERV COM

Compania SONIMPEX SERV COM este singurul producător român din domeniul prelucrării și conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi alimentari și fără agenți de conservare. Tehnologia de preparare folosită de Fabrica SONIMPEX SERV COM de la Topoloveni din 1914 (sistem bain-marie, în cazane cu pereți dubli, prin care circulă abur, iar produsul se prepară la temperaturi controlate, menajante, de 68-70 de grade Celsius, timp de 12-14 ore), deși costisitoare, conferă produselor finite avantajul neperisabilității, astfel că nu au nevoie de conservanți sau aditivi pentru păstrare, rămânând 100% naturale.

Calitatea produselor companiei SONIMPEX SERV COM este apreciată în străinătate și recompensată cu: Indicația Geografică Protejată a Comisiei Europene (2011) pentru produsul tradițional românesc ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Superior Taste Award” 2010 (ITQI) pentru ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Superior Taste Award” 2011 (ITQI) pentru ”Magiun de prune Topoloveni” și ”Dulceața de cireșe negre Topoloveana fără zahăr adăugat și fără conservanți” și ”Superior Taste Award” 2012 (ITQI) pentru dulcețurile ”Topoloveana” din afine ecologice, cătină și prune cu migdale dulci, fără zahăr adăugat și fără conservanți.

Compania SONIMPEX SERV COM este deținătoare a certificatului de „cod NATO de agent economic” și furnizor al Casei Regale a României pentru toate produsele sale.

Ultima oră
13:36 - Ghișeul.ro a ajuns la 918 instituții înrolate. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, prima bibliotecă din țară care acceptă plăți online
13:14 - Povestea reală a unui român întors din Grecia. Ce i s-a întâmplat la vamă este de necrezut. Ce Covid-19, ce pandemie…? Aceasta este realitatea din teren
12:59 - Bilanțul epidemiei, în creștere: 233 de cazuri noi de infecție cu coronavirus și 6 decese raportate de INSP în 24 de ore. La ATI sunt 60 de pacienți cu COVID-19
12:51 - PSD: Am atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri (DOCUMENT)
12:34 - COVID-19: Obiectivul privind vaccinarea cu cel puțin o doză a 70% din populația adultă, atins în SUA
12:30 - Juan Carlos I și-ar dori să revină în Spania. Suspectat de nereguli financiare în țara sa, regele emerit spaniol duce o viață de lux în Emiratele Arabe Unite
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure