MAI, precizări despre hoții prinși în timp ce încercau să detoneze un bancomat din Vrancea: Indivizii au folosit un dispozitiv artizanal care conținea praf de pușcă din cartușe de vânătoare și purtau combinezoane de protecție (VIDEO)

MAI, precizări despre hoții prinși în timp ce încercau să detoneze un bancomat din Vrancea: Indivizii au folosit un dispozitiv artizanal care conținea praf de pușcă din cartușe de vânătoare și purtau combinezoane de protecție (VIDEO)

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a făcut o serie de precizări cu privire la cazul celor patru indivizi prinși în timp ce încercau să detoneze un bancomat din județul Vrancea. Este vorba despre aceleași persoane care au mai aruncat în aer alte ATM-uri din țară în ultimele luni. Într-o declarație de presă susținută joi, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat că membrii grupării infracționale acționau în același mod ca banda specializată în furturi din bancomate din occident, al cărei caz a fost mediatizat în primăvara acestui an. La rândul său, secretarul de stat Bogdan Despescu a explicat cum acționau cei patru indivizi care au fost prinși în flagrant.

Precizări ale conducerii MAI în cazul hoților de bancomate prinși în flagrant în județul Vrancea

”În luna martie a fost mediatizat un caz, o bandă specializată în occident în furturi de bancomate. În noaptea care a trecut, după misiuni operative complexe, a fost capturată o a doua grupare infracțională care acționa în același mod”, a declarat Marcel Vela.

Chestorul Bogdan Despescu a explicat că cei patru au incercat să detoneze bancomatul folosind un dispozitiv artizanal care conținea praf de pușcă din cartușe de vânătoare. Cei patru bărbați, echipați în combinezoane de protecție și având fețele acoperite, au încercat să fugă la sosirea polițiștilor, însă au fost opriți cu focuri de armă.

Bogdan Despescu: Cei patru bărbați au folosit un dispozitiv artizanal, în conținutul căruia se introducea praf de pușcă din cartușe de vânătoare

”În ultimele săptămâni, polițiștii, sub coordonarea procurorilor DIICOT au desfășurat investigații privind mai multe furturi și tentative de furt din bancomate. Modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale, prin substanțe explozibile provenite din surse de aprovizionare internă. În «Operațiunea ATM» au fost angrenați polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Operațiuni Speciale, specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Noaptea trecută au fost prinși în flagrant, în județul Vrancea, patru bărbați, cu vârste cuprinse între 29 și 34 de ani, din județul Galați, care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat. Pe parcursul intervenției s-a folosit armamentul din dotare întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă. Se deplasau cu un autoturism cu numere false iar urmare a intervenției, cei patru au fost prinși imediat. În urma prinderii în flagrant nu au rezultat victime nici din rândul autorilor, nici din rândul colegilor mei. În cadrul operațiunii, colegii mei au fost sprijiniți de Inspectoratul General al Aviației din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La fața locului am fost spijiniți de procurori din cadrul DIICOT, iar din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că cei patru bărbați au folosit același dispozitiv artizanal, în conținutul căruia se introducea praf de pușcă din cartușe de vânătoare. În momentul comiterii faptei, cei patru bărbați erau echipați în combinezoane de protecție și pe cap aveau diferite elemente de vestimentație pentru a le acoperi zona feței”, a declarat Bogdan Despescu.

În acest caz, anchetatorii au efectuat și 12 percheziții domiciliare la locuințele celor în cauză și ale complicilor acestora.

”Doi dintre cei patru autori sunt cercetați cu privire la alte fapte comise anterior pe teritoriul național. De asemenea deținem date cu privire la implicarea acestora și în comiterea unor fapte cu același mod de operare pe teritoriul altor state din Uniunea Europeană”, a mai spus Bogdan Despescu.

MAI, precizări despre hoții prinși în timp ce încercau să detoneze un bancomat din Vrancea: Indivizii au folosit un dispozitiv artizanal care conținea praf de pușcă din cartușe de vânătoare și erau echipați în combinezoane de protecție

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)