Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5. Un nou seism de amploare după 2040

Mărmureanu: Vrancea nu poate produce un cutremur mai mare de 7,5. Un nou seism de amploare după 2040
Foto: romanialibera.ro

Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, a declarat Gheroghe Mărmureanu, directorul institutului de Fizică a Pământului, în cadrul emisiunii „După 20 de ani” de la Pro TV. Directorul institutului crede că următorul seism de amploare ar putea apărea după 2040.

În opinia specialistului, nu există probleme nici cu centrala nucleară de la Cernavodă, întrucât clădirea a fost proiectată pentru a rezista unui cutremur cu magnitudinea de 7,5.

„Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat şi la Cernavodă, la care a fost făcută şi Casa Poporului şi tot ce facem este calculat tot pentru 7,5”, a explicat Mărmureanu, citat de Mediafax.

Directorul institutului de fizică a precizat că nu stie cu exactitate când se va produce următorul cutremur în România, însă se aşteaptă ca un seism de amploare să aibă loc după 2040.

„Noi am făcut o analiză şi am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Şi avem aşa: 1738 un cutremur de suprafaţă, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, când Cetatea Neamţului a fost dărâmată. Urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafaţă. Deci suprafaţă, adânc şi iar suprafaţă. Urmează 1940, deci după 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (…) Şi urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmează un cutremur de mare adâncime care ar însemna să fie prin 2040″, a adăugat specialistul

Mărmureanu crede că seismul care sa va produce după 2040 va fi „foarte adânc”, ajungând până la o intensitate de 7,2-7,3 pe scara Richter.

„Se pune problema unui cutremur foarte adânc. Dacă va fi foarte adânc, va fi către Chişinău. Depinde când e. S-ar putea să nu fie pentru că cel din 1986 a fost foarte adânc. A lipsit foarte puţin să treacă peste 7. Aşa cum arată lucrurile acum, pentru că noi avem un sistem şi în fiecare secundă ştim ce se întâmplă în România şi în lume, părerea mea e că nu are cum să fie decât de foarte mare adâncime”, a spus specialistul.

Gheorghe Mărmureanu a precizat că sistemul de avertizare în caz de cutremur ar trebui dezvoltat pentru a funcţiona pentru mass-media ori pentru telefoane mobile, ceea ce ar însemna că toată lumea ar afla de producerea cutremurului cu 30-40 de secunde înainte.

„Am găsit o echipă privată, dar de acum nu mai e treaba mea. Trebuie să găsim bani. La fel de important e cu lifturile. Am să mă bat pentru acest sistem. Cel puţin pentru spitale este foarte important. Şi pentru şcoli”, a declarat specialistul.